![]() |
Re: regulator - amator ruchu
U¿ytkownik "neelix" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:gene7m$qo2$.neostrada.pl... >> Utopia, nigdy nie bêdzie tak, ¿e wszyscy bêd± staæ na jednym pasie. Tak >> siê nie da. O wiele ³atwiej zrobiæ tak, aby wiêcej kierowców pojecha³o >> pasem zanikaj±cym i równo zajê³o obydwa pasy oraz wje¿d¿a³o w zwê¿enie na >> zamek. > > No to bêdzie legalizacja chamstwa z powodu bezsilno¶ci. To nie bêdzie chamstwo tylko kulturalna jazda *dwoma* pasami i wjazd w zwê¿enie na zasadzie 1 na 1. Oczywi¶cie cham zawsze mo¿e siê pojawiæ i chcieæ wycwaniaczyæ innych, ale je¶li zamek bêdzie dzia³a³ to w³a¶ciwie ca³kowicie odbieramy cwaniakom mo¿liwo¶æ cwaniaczenia. >> Zamek to nie jest legalizowanie bezprawia i zysk dla cwaniaków. To m±dre >> i praktyczne prawo i *zysk dla wszystkich*. Je¶li bêdzie zamek, to ludzie >> nie bêd± siê bali jechaæ pasem zanikaj±cym (zniknie obawa o pos±dzenie o >> cwaniactwo i obawa o niewpuszczenie) i kolejki na obydwu pasach bêd± >> równe (zbli¿one). Nie bêdzie wtedy chamstwa i kierowców zyskuj±cych du¿o >> w stosunku do tych stoj±cych na pasie docelowym. Przecie¿ to proste i >> skuteczne rozwi±zanie. Mam nadziejê, ¿e do¿yjemy takich czasów, ¿e zamek >> bêdzie wpisany w PoRD i on rzeczywi¶cie bêdzie dzia³a³. Ciekawe na którym >> pasie siê bêdziesz wtedy ustawia³ :) > > Na prawym. Najpierw niech zapisz±, a potem siê zobaczy jak to wyjdzie. Do > tej pory najlepszy jest regulator. Dlaczego na prawym? Przecie¿ pasy bêd± równo zape³nione i nie bêdzie problemu z wjazdem na pas docelowy. Nie lepiej ustawiaæ siê na pasie z krótsz± kolejk±? >> A mo¿e Ty sam jeste¶ takim wciskaj±cym siê na si³ê cwaniakiem, je¿d¿±cym >> zawsze pasem zanikaj±cym, a ca³a ta dyskusja ma na celu przekonanie >> innych, ¿e sytuacja taka jak obecnie jest ok i aby nie uda³o siê >> wprowadziæ w ¿ycie zasady zamka po to aby mo¿na siê wciskaæ? > > A jaki mam wp³yw na decyzje na górze? Nasze wypowiedzi nie musz± byæ > udawane. No w³a¶nie, jaki mamy wp³yw na dezyzje na górze? A mo¿e jednak mogliby¶my mieæ? >>> Nie nale¿y naginaæ prawa do tych, którzy je ³ami±. Skoro wiêkszo¶æ nie >>> przestrzega ograniczeñ prêdko¶ci to mamy zwiêkszyæ limit lub skasowaæ >>> znaki? I tu masz wiêkszo¶æ, a nikt nie ulega. Cwaniak na lewym to >>> mniejszo¶æ. >> >> Ale pewnie zauwa¿y³e¶, ¿e coraz wiêcej jednak jest miejsc, gdzie ludzie >> wybieraj± jazdê pasem zanikaj±cym (w porównaniu do kilku lat wstecz) i >> grzecznie wje¿d¿aj± na pas docelowy? Jeszcze kilka lat i jazda na zamek >> stanie siê norm±. > > Ale dzisiaj jest to sfera chamstwa. Ogólnie wzrós³ poziom chamstwa. > Popatrz na m³odzie¿. Bluzgi i agresja oznak± wy¿szo¶ci. Tu mamy chamstwo > drogowe. Byæ mo¿e ja patrzê zbyt optymistycznie na ¶wiat, byæ mo¿e Ty zbyt pesymistycznie, a mo¿e te¿ prawda jest gdzie¶ po ¶rodku :) |
U¿ytkownik "z³oty" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci
news:genc17$k9g$... >>>> A jak kto¶ chce zmieniæ pas w normalnych warunkach (nie ma zwê¿enia) i >>>> jaki¶ kierowca wpu¶ci innego przed siebie to te¿ wed³ug Ciebie g³upiec? >>> ..jeden? A czemu jeden? Wpu¶æ przed siebie np. 40 (dla przyk³adowego >>> za³o¿enia przed zwê¿k±: 60 aut na "prawym" i 40 aut na "lewym"). No >>> przecie¿ taki altruista z Ciebie :) >> >> Ale nie odpowiedzia³e¶ na pytanie. >> >> A co do ilo¶ci wpuszczanych, zawsze wpuszczam tylko jednego. >> >> > > ..jak jeste¶ tym 50-60tym to "wpuszczasz" tych 40 z lewej. Dalej nie odpowiedzia³e¶ na pytanie :) Czy Ty aby nie jeste¶ "obroñc±-pasa-w³asnego-do-krwi-ostatniej"? I nie wpuszczam 40 tylko jednego. >> A czemu wszyscy siê ustawiaj± na jednym pasie skoro mogliby na dwóch? > > ..bo kultura tego wymaga? ..bo wiedz±, ¿e jeden pas id±cy równo pójdzie > szybciej ni¿ 2 schodz±ce siê? Bo....itd? Dlaczego jeden pas pójdzie szybciej ni¿ 2 schodz±ce siê? Nie umiemy zmieniaæ pasa? A kwestii kultury, jak na jednej stacji masz benzynê po 4,20z³ na drugiej obok po 4,30z³ to kultura wzglêdem sprzedaj±cego nakazuje Ci tankowaæ na tej dro¿szej? Jak do pracy masz 2 alternatywne trasy i jedna jest zazwyczaj zakorkowana a druga zazwyczaj znacznie lu¼niejsza to kultura nakazuje Ci jechaæ t± pierwsz±? >> Komu ma s³u¿yæ ten pusty pas i dlaczego po³o¿ono tam asfalt zamiast >> trawnika i kwiatów? >> > > ..pytanie w stylu: czy przesta³ Pan ju¿ maltretowaæ swoje dzieci? Mniejsza o to, odpowiedz komu ma s³u¿yæ ten pas i dlaczego wydano pieniêdze na asfalt zamiast posadziæ tam ³adne kwiaty? >> A skoro jest obecnie burdel to dlaczego nie próbowaæ tego poprawiæ, >> zmieniæ? > ..ale¿ przepisy s± dobre. Przepychaj±c siê lewym przed zwê¿k± czekaj a¿ > kto¶ Ciê wpu¶ci. Co tu chcesz poprawiaæ? Chcê aby w³a¶nie nie by³o ba³aganu i by³a p³ynna jazda obydwoma pasami (krótszy korek chocia¿by) oraz zablokowaæ mo¿liwo¶æ wyprzedzenia/ominiêcia korka pasem zanikaj±cym. > A ¿e kto¶ bawi siê w regulatora widz±c cwaniaków ewidentnie wpychaj±cych > siê z "lewego" Rozró¿nijmy 2 zupe³nie inne sytuacje, które dla Ciebie chyba s± identyczne: 1) kto¶ omija/wyprzedza korek pasem zanikaj±cym i grzecznie, bez wpychania siê i wymuszania próbuje wjechaæ na pas docelowy, 2) kto¶ omija/wyprzedza korek pasem zanikaj±cym i wpycha siê na si³ê i wymusza pierwszeñstwo aby wjechaæ na pas docelowy, Czy denerwuje Ciê kto¶ kto postêpuje tak jak w punkcie 1)? > i stara siê ten bajzel uporz±dkowaæ jad±c wolniej "lewym" pasem i > wyrównuj±c prêdko¶ci na pasach..to chyba dobrze, nie? Dba o w³a¶ciwe > zastosowanie zamka. Czy¿ nie o to Ci w³a¶nie chodzi? W sumie..to > powiniene¶ mu podziêkowaæ, ¿e wprowadza w czyn Twoje idee :) Jak trafiê na regulatora to pokornie za nim jadê. |
U¿ytkownik "neelix" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:genceq$jju$.neostrada.pl... >>>>> Wiesz co mo¿na zrobiæ w ¶wietle prawa jakie obowi±zuje? Nic i nie >>>>> wolno stosowaæ samowoli, ani ¼le pojêtej kultury zamiast prawa. >>>> >>>> Tu siê zgodzê z Tob± w 100%. ¯adnej samowoli i wymierzania prawa przez >>>> siebie, regulowania/blokowania ruchu wed³ug swojego widzimisiê. >>> >>> Wciskanie siê to blokowanie i utrudnianie. >> >> I znowu nie mogê siê z Tob± nie zgodziæ. > > To znaczy, ze masz problem z ocen± tej rzeczywisto¶ci. Czy aby przeczyta³e¶ ze zrozumieniem co napisa³em? Pro¶ba o dok³adne czytanie :) >>>>> Zamek mo¿e i rozwi±zuje, ale na razie nie istnieje ¿aden zamek czy jak >>>>> go tam zwa³. >>>> >>>> To jaki problem w tym aby by³? Trzeba tylko zastosowaæ siê do kilku >>>> prostych zasad. Jest w Niemczech, mo¿e byæ i w Polsce. I wiele wskazuje >>>> te¿ na to w ci±gu najbli¿szych kilku lat zostanie to u nas uregulowane >>>> prawnie. >>>> Ale o dziwo znam miejsca, gdzie zamek dzia³a, mogê daæ konkretne >>>> przyk³ady. >>> >>> Tylko prawo czego¶ takiego nie uwzglêdnia. Samowola. A to, ¿e gdzie¶ >>> dzia³a to nic nie znaczy. >> >> Dzia³a i znaczy to, ¿e i u nas da siê je¼dziæ na zamek. A o korzy¶ciach >> stosowania zamka nie bêdê pisa³, bo s± oczywiste. Czy to samowola? Byæ >> mo¿e, ale w takim przypadku akurat nikt nie ³amie prawa, ani ten >> wpuszczany, ani ten wpuszczaj±cy. > > Ten, który ma pierwszeñstwo ustêpuje temu, który nie ma na z³o¶æ temu z > ty³u i wszystko jest OK, bo cwaniaczkom z lewego zawsze siê ¶pieszy. > Paranoja. Zadziwiaj±ce jest dlaczego jedni potrafi± jechaæ kulturalnie > w³a¶ciwym pasem, a jakie¶ ¶wiête krowy nie potrafi± tylko jeszcze pyszcz±. > Ten numer ³atwo w Polsce nie przejdzie. Dla mnie paranoj± jest, ¿e 80-90% kierowców ustawia siê czasami kilometr wcze¶niej na pasie "w³a¶ciwym", mimo, ¿e pas obok jest pusty. Podobnie nie rozumiem dlaczego maj±c do wyboru trasê alternatywn± wiêkszo¶æ i tak woli postaæ w korku na drodze g³ównej, zamiast pojechaæ tras± nawet d³u¿sz±, ale szybsz±. Albo na ¶wiat³ach dlaczego wiêkszo¶æ woli nie ustawiaæ siê na pasie za autobusem nawet mimo, ¿e kolejka ta kolejka jest du¿o krótsza i staj±c za autobusem przejedzie siê na nastêpnej zmianie ¶wiate³ a staj±c obok ju¿ niekoniecznie. Nie mogê tego poj±æ i mimo tej dyskusji dalej nic mi siê nie rozja¶ni³o. Tak wiêc w dalszym ci±gu bêdê ustawia³ siê na pasie, który ma krótsz± kolejkê i doje¿d¿a³ do zwê¿enia (lub wpuszcza³ przed siebie 1 auto z pasa zanikaj±cego). |
pon, 03 lis 2008 o 23:47 GMT, Adam P³aszczyca napisa³(a):
>>To takie uzalenienie, Ci kierowcy to jak maminsynki, nie potrafia pomyslec. >>Jak komus sie nie podoba wciskanie sie cwaniakow na zwezce to jest tylko >>jedno wyjscie. Regulator to jak leczenie syfa pudrem, moze i lepiej wyglada, >>ale dobrze nie jest. > Nie wciskanie sie cwaniaków, a to, ¿e jedna kolejka idzie szybciej. > Regulator doprowadza sytuacjê z pierdzielnika do porz±dku, który mo¿e > zaowocowac zamkiem. A cy nie mozna wykorzystac naturalen stabilizacji? jezeli ktorys pas jedzie szybciej, to wybiera go wiecej kierowcow, ale w pewnym momencie sie przesyci, i zworna predkosc z tym drugim, badz stanie sie nawet wolniejszy, wtedy wiecej kierowcow bedzie jechac tym drugim, szybszy, beda pewne zawachania jeden raz szybciej, raz wolniej, ale sam bedzie sie stabilizowal, nie widze sensu samozwanczego regulowania ruchu, najgorsze w tym jest to ze jest on samozwanczy.... Pozdrawiam Brzezi -- [ E-mail: ][ ] [ Ekg: #3781111 ][ ] [ LinuxUser: #249916 ][ ] |
pon, 03 lis 2008 o 18:36 GMT, neelix napisa³(a):
>> No i widzisz? tyle klotni, tyle piany, a podstawowej zasady nie umiesz >> pojac, zeby dojechac do konca... > Bo ³ykanie wszystkich to ewidentny przejaw chamstwa. Najlepiej to do koñca i > od razu myk, nie? Poza tym to nie jest ¿adna zasada tylko widzimisiê. Wjezdzajac w polowie wolnego pasa, uniemozliwiasz powstanie poprawnego suwaka, robisz wtedy wlasnie cwaniaka, bo wyprzedzil kilka i wbija sie przed koncem, zamiast dojechac do konca... Pozdrawiam Brzezi -- [ E-mail: ][ It's a recession when your neighbour ] [ Ekg: #3781111 ][ loses his job; it's a depression ] [ LinuxUser: #249916 ][ when you lose yours. ] [ -- Harry S. Truman ] |
pon, 03 lis 2008 o 18:26 GMT, neelix napisa³(a):
> Nie jed¼ wiêc lewym pasem. Przejed¼ na prawy i nie bêdziesz mial problemu. pas jak kadzy pas, zarowno lewy, czy prawy, czy srodkowy sa od tego zeby nimi jezdzic, i tylko moja sprawa i wola ktorym sobie pojade... nikt inny oprocz policji czy innych uprawnionych slozb, NIE MA PRAWA, mam na dzieje ze rozumiesz to co wyartykulowalem, nie ma prawa do regulowania ruchu... Pozdrawiam Brzezi -- [ E-mail: ][ ] [ Ekg: #3781111 ][ ] [ LinuxUser: #249916 ][ ] |
pon, 03 lis 2008 o 17:04 GMT, neelix napisa³(a):
>> szalenczego manerwu, to jest duzo? to niech ormowcy zaczna myslec na >> drodze >> i niech zachowaja chociaz odrobiny kultury :) bo to oni wlasnie starzaja >> dla mnie zagrozenie > > A dla mnie jako¶ nie stwarzaj±. No to jak to jest? Zmieñ punkt siedzenia z > lewego na prawy i zagro¿enie samo zniknie. :-) To samo moge napisac tobie, zmien postaw sie w mojej sytucji i przemysl... Pozdrawiam Brzezi -- [ E-mail: ][ The solution of this problem is trivial ] [ Ekg: #3781111 ][ and is left as an exercise for ] [ LinuxUser: #249916 ][ the reader. ] |
wto, 04 lis 2008 o 10:08 GMT, Adam Kowalski napisa³(a):
>> i stara siê ten bajzel uporz±dkowaæ jad±c wolniej "lewym" pasem i >> wyrównuj±c prêdko¶ci na pasach..to chyba dobrze, nie? Dba o w³a¶ciwe >> zastosowanie zamka. Czy¿ nie o to Ci w³a¶nie chodzi? W sumie..to >> powiniene¶ mu podziêkowaæ, ¿e wprowadza w czyn Twoje idee :) > > Jak trafiê na regulatora to pokornie za nim jadê. Ja niestety sie troche denerwuje, a juz szczegolnie jak taki fajans zajedzi mi droge przed sama maska zmuszajac do mocnego hamowania, przy najblizszej takiej okacji przetestuje 112 albo 997, moze dostanie raz na zawsze nauczke i sie oduczy... Pozdrawiam Brzezi -- [ E-mail: ][ brzezi:~# uptime ] [ Ekg: #3781111 ][ 12:16:46 up 1 day, 13:48, 3 users, ] [ LinuxUser: #249916 ][ load average: 0.61, 0.43, 0.37 ] |
pon, 03 lis 2008 o 16:09 GMT, neelix napisa³(a):
> Dopóki jedziesz swoim pasem i nie wciskasz siê komu¶ na chama przed maskê > zmuszaj±c go do hamowania i chamowania Ciebie to nie ma tematu. skoro nie ma tematu, to po co bijesz Piane? przeciez ja przez cala dyskusje w tym watku pisze DOKLADNIE o takiej sytuacji... jestes w stanie mi na to odpowiedziec? >> Ok, jestem przygotowany ze teraz nazwiesz mnie chamem, no bo jak to ja >> moge >> jechac szybciej niz inni... > > Nie przesadzaj. Dopóki nie pchasz siê z boku do kasy to nie ma powodu. :-) jw. Pozdrawiam Brzezi -- [ E-mail: ][ ] [ Ekg: #3781111 ][ ] [ LinuxUser: #249916 ][ ] |
pon, 03 lis 2008 o 18:45 GMT, neelix napisa³(a):
>> Ty biedaku, nie wiesz na czym polega zamek! Przy stosowaniu idei zamka >> cwaniak stoi grzecznie z innymi. Rozrysuj to sobie z uwzglednieniem >> nadjezdzajacych aut i ich kolejnosci. Bez zamka masz czekajacych i >> jadacych pustym, przy zamku wszyscy czekaja tyle samo czasu na >> przejechanie zwezki. > Ale nie ma ¿adnego zamka. Ale dla czego nie ma zamka? umiesz odpowiedziec? ja podpowiem: przez ormowcow regulatorow... Pozdrawiam Brzezi -- [ E-mail: ][ Larkinson's Law: ] [ Ekg: #3781111 ][ All laws are basically false. ] [ LinuxUser: #249916 ][ ] |