![]() |
Re: regulator - amator ruchu
U¿ytkownik "JC" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gei7fg$la$... > neelix pisze: >>> Ta dyskusja nie jest obligatoryjna. Ale nie o to Ci chyba chodzi - wiêc >>> o co? W jakim sensie "nie trzeba"? >> >> Je¶li co¶ jest jasne to po co dodatkowo mleæ jêzorem? :-) > > Jasne jest dla Ciebie, nie dla mnie. > Wyt³umaczysz nieo¶wieconemu czy wykonasz kolejny unik? Zasady masz zapisane w PoRD. Po co prostowaæ co¶ co jest ju¿ proste? neelix |
U¿ytkownik "Brzezi" <usunto.brzezi@enter.net.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:slrn.pl.ggp82e.ao7.usunto.brzezi@localhost.lo caldomain... > sob, 01 lis 2008 o 19:22 GMT, neelix napisa³(a): >>>>> uprzejmo¶ci innego kierowcy?" >>>> No i co? Droga to nie miejsce na uprzejmo¶ci. Tu rz±dzi prawo. >>> Setny raz prosze, podaj gdzie moim postepowaniem lamie prawo? mozesz? >> Nie mogê. > > to jaki sens ma ta dyskusja jak Ty "nie mozesz"? Nie nie chcê tylko nie mogê. Sam zapyta³e¶ czy mogê? Nie mogê. :-) >>> ale oczywiscie ormowca juz nie obowiazuje prawo, buehehe dobre :) >> Ka¿dego obowi±zuje. > > wiec dlaczego ormowy je lamia? bede pytal do upadlego az w koncu to > wytlumaczysz :) Pytanie nie do mnie. Widocznie walcz± z patologi± chamstwa i cwaniactwa na drodze. Misja w obliczu martwego/nieegzekwowanego prawa? >>>> No to masz regulatora. On zapobiega ewentualnym st³uczkom. >>> A to dobre :) >>> 90% cwaniaczkow(ormowcow) jakich spotykam ledwo udaje mi sie uchronic >>> przed stluczka, >>> bo chamsko zajezdza mi droge :) nie wspominajac o tych co jezdza pod >>> prad >>> :) >> Dostosuj prêdko¶æ do warunków na drodze. I zmieñ sposób jazdy. > > no jezeli 50-60 albo nawet wolniej, bo spodziewam sie juz z gory > szalenczego manerwu, to jest duzo? to niech ormowcy zaczna myslec na > drodze > i niech zachowaja chociaz odrobiny kultury :) bo to oni wlasnie starzaja > dla mnie zagrozenie A dla mnie jako¶ nie stwarzaj±. No to jak to jest? Zmieñ punkt siedzenia z lewego na prawy i zagro¿enie samo zniknie. :-) neelix |
U¿ytkownik "JC" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gehdvm$5f6$... > neelix pisze: >>>>>> (...) >>>>>> A wiesz jak na egzaminie na PJ koñczy siê skorzystanie z uprzejmo¶ci >>>>>> innego kierowcy? >>>>>> neelix >>>>> >>>>> Rozumiem, ¿e je¶li jakiemu¶ nieszczê¶nikowi wypadnie skrêt w lewo >>>>> przez zakorkowane pasy, to ¿eby zdaæ egzamin, powinien poczekaæ na >>>>> roz³adowanie siê korków? >>>> >>>> Wystarczy skrêt w lewo dziêki uprzejmo¶ci tego z przeciwka. >>>> neelix >>> >>> Jak dla mnie wystarczy tego absurdu. Napisa³e¶ powy¿ej: >>> >>> "(...) A wiesz jak na egzaminie na PJ koñczy siê skorzystanie z >>> uprzejmo¶ci innego kierowcy?" >> >> No i co? Droga to nie miejsce na uprzejmo¶ci. Tu rz±dzi prawo. > > A to, ¿e napisa³e¶ chwilê pó¼niej w odp. na moje pytanie o skrêt w lewo na > egzaminie: "Wystarczy skrêt w lewo dziêki uprzejmo¶ci tego z przeciwka.". Na drodze prawo przed kultur±. >>> Brakuje Ci spójno¶ci i konsekwncji. Raz uprzejmo¶æ jest ok, za chwilê >>> nie. Przestrzeganie prawa niby tak, ale okazuje siê, ¿e problem widzisz >>> w dzia³aniach zgodnych z prawem, a za chwilê jeszcze, ¿e prawo jest ok, >>> ale tylko wtedy, kiedy Ci pasuje, bo przecie¿ cel u¶wiêca ¶rodki. Wijesz >>> siê w tym w±tku jak poparzony ¿eby udowodniæ, ¿e wszyscy ¿yjemy w Twoim >>> ¶wiecie. Na lewym jest chamstwo, które trzeba têpiæ nie przebieraj±c w >>> ¶rodkach. >> >> Uprzejmo¶æ czêsto jest w kolizji z prawem i da³em przyk³ad egzaminacyjny. >> Jaruzelski jest niewinny, bo wybra³ mniejsze z³o i to jest jego linia >> obrony. No to masz regulatora. On zapobiega ewentualnym st³uczkom. Prawo >> mamy do doopy i cwaniaczki pod pozorem racjonalno¶ci i kultury r±bi± >> pozosta³ych. > > Jaruzelski ma byæ usprawiedliwieniem dla dzia³alno¶ci regulatorów? Równie > dobrze dzia³alno¶æ jednego regulatora mo¿e byæ usprawiedliwieniem dla > dzia³alno¶ci ka¿dego kolejnego. To, ¿e s±siad t³ucze swoje dziecko > usprawiedliwi lanie, jakie spuszczê mojej ¿onie? Przekraczasz granice > aburdu. Odpocznij. Mo¿e wspomnij jeszcze, ¿e w ameryce bij± murzynów. :-) Regulator to bat na cwaniaczków i tylko cwaniaczek mo¿e siê na niego oburzaæ. >>> Dyskusja dla samej dyskusji nie ma sensu. Zw³aszcza, gdy brakuje w niej >>> logiki. >> >> Logiki nie ma ju¿ w jêzyku polskim, którym siê pos³ugujemy. We¼ takie >> zdanie: Kiedy mówisz nigdy nie wiem o co chodzi czyli ... zawsze wiem. > > Jasne. I Kopernik te¿ by³a kobiet±. ODPOCZNIJ. Na pewno odpocznê kiedy lewo pasowcy przestan± dupcyæ prawopasowców. Mam do¶æ pilnowania bym nie przyr¿n±³ we wciskaj±cego siê cwaniaczka i tego, by ten z ty³u nie wjecha³ mnie w dupê. A wszystko z powodu chamstwa lewopasowców. neelix |
*z³oty* napisal(a) w news:gen5at$mm5$:
>> A po co ten komentarz? Ja doskonale wiem ze nie kazdy fantazjuje, zabawne >> jest tylko to, ze pisze to taki wlasnie fantasta ;) > ..jak Ty? Nie smiem sie nawet porownywac do Ciebie, Ty jestes fantasta wielkiego kalibru, czego Ci troche zazdroszcze - piszesz z niesamowita lekkoscia ;) Pozdr |
*neelix* napisal(a) w news:gen85d$b1o$.neostrada.pl:
> Mo¿e wspomnij jeszcze, ¿e w ameryce bij± murzynów. :-) Regulator to bat > na cwaniaczków i tylko cwaniaczek mo¿e siê na niego oburzaæ. Mowisz jak w poprzednim systemie: "Milicja i SB to bat na cwaniaczkow, wywrotowcow i tylko cwaniaczki, wywrotowcy moga sie na te aparaty oburzac". Tak wiem NTG, ale odbior spoleczny tych formacji byl... wlasnie jaki? Wszyscy ich kochali bo zaprowadzali porzadek, tak? A ze czasem niezgodnie z prawem - trudno, cel uswieca srodki. > Na pewno odpocznê kiedy lewo pasowcy przestan± dupcyæ prawopasowców. Mam > do¶æ pilnowania bym nie przyr¿n±³ we wciskaj±cego siê cwaniaczka i tego, > by ten z ty³u nie wjecha³ mnie w dupê. A wszystko z powodu chamstwa > lewopasowców. Do ostatniej kropli krwi :D Pozdr |
U¿ytkownik "Przembo" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gemn36$3gl$.pl... > *neelix* napisal(a) w news:geha17$670$.neostrada.pl: >> No i co? Droga to nie miejsce na uprzejmo¶ci. Tu rz±dzi prawo. > > Szczerze zycze Ci by wszyscy stosowali sie do PoRD i zapomnieli o kulturze > jak bedziesz chcial wlaczyc sie do ruchu na glownej ulicy w korku. Masz > gwarantowany kilkugodzinny postoj w godzinach szczytu. Moze bys wtedy > zalapal, ze sa sytuacje gdy bez uprzejmosci nie pojedziesz i koniec. Przynajmniej w polowie bêdzie dobrze, bo dzisiaj ma³o kto stosuje siê do PoRD, czê¶æ ¿±da tylko kultury, a mamy du¿o chamstwa i g³upoty. neelix |
U¿ytkownik "JC" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gehcqs$14k$... > neelix pisze: >>> To nie znaczy, ¿e takich nie ma - zaprzestañ uników. Daleko nie szukaj±c >>> stoisko alkoholowe w Tesco na D³ugiej, Wroc³aw - kasa po prawej. >> >> Ja nie znam. > > To ju¿ napisa³e¶, a ja Ci poda³em przyk³ad takiego miejsca. Teraz czas na > ustosunkowanie siê do przedstawionej sytuacji. Dla przypomnienia: > > "Pomówmy w takim razie o kasie w ma³ym sklepie, do której ludzie > zje¿d¿aj± siê z dwóch stron rega³ów i do której kulturalnie siê > wpuszczaj± na przemian z lewej i z prawej, czy jest w tym co¶ nie tak?" Na pewno jest to dziwna sytuacja. >> S³abo patrzysz. Mo¿e czas zdjaæ ró¿owe okulary? > > Mo¿e czas skoñczyæ z wypieraniem faktów? I z naginaniem rzeczywisto¶ci i poprawno¶ci do swojego widzimisiê. >>>> Doje¿d¿am do korka. Z lewego pasa cwaniactwo zd±¿y³o siê wcisn±æ i >>>> prawy zamiast jechaæ ¶limaczy siê przez to. Jadê jednak prawym, bo sam >>>> nie tolerujê chamstwa. Zmiana ¶wiate³ wiêc doje¿d¿a lewym nowa fala i >>>> znowu wciska siê na chama i znika, a prawy stoi. >>> >>> Gdzie konkretnie tak jest? >> >> np. DC > > Konkretnie - gdzie. Tak, ¿eby ludzie znaj±cy to skrzy¿owanie mieli szansê > zweryfikowaæ Twoje tezy. To nie musi byæ skrzy¿owanie. Wystarcz± roboty drogowe. >>>>> Zaczyna pachnieæ grotesk±. Kogo znasz lepiej? Tych, eee... chamów? >>>>> Pewnie tak. Na ile lepiej? 5% lepiej? 10% lepiej? Czy mo¿e 2x lepiej? >>>>> Bior±c pod uwagê równie¿ swoje i moje zdolno¶ci poznawcze, >>>>> spostrzegawczo¶æ i zdolno¶æ do wyci±gania wniosków? Ta ³atwo¶æ >>>>> wydawania przez Ciebie tego rodzaju opinii jest interesuj±ca, ale >>>>> przyznajê, pasuje do okrzykiwania cwaniakami tych, co siê odwa¿± >>>>> lewym... >>>> >>>> Ale ta opinia nie jest sierot±. Ona ma wiêcej ojców i matek niz >>>> chamstwo na lewym pasie. >>> >>> S³ucham?! :) >> >> Nic nie mówi³em. :-) > > Nie, napisa³e¶. Bez sensu, st±d zdziwienie. Niepotrzebne :) W³a¶nie z sensem. >>>>> Je¶li siê uwa¿asz za jelenia z tego powodu, ¿e kto¶ cwaniaczy, to >>>>> w³a¶nie tracisz rozs±dek. >>>> >>>> Ja nie dajê siê rolowaæ. :-) Szkoda mnie innych. Mameje ka¿dy roluje. >>> >>> Jeszcze raz pozwolê sobie na ironiê... Tak trzymaæ. Twardym trzeba byæ, >>> a nie miêtkim. >> >> I jestem. :-) > > Nie przejmuj siê zatem. Ch³opaki nie p³acz±. P³acz± bezsilni. >>>>>>>>> A co do "jednoznacznej i krytycznej opinii wiêkszo¶ci": >>>>>>>>> No w³a¶nie piktogram bez prawnego umocowania. Czego¶ takiego nie powinno byæ na drodze. Nie zmuszaj mnie do czytania GW. Poza tym PO ju¿ obiecywa³a irlandiê, a co mamy? Tajlandiê? Czego dotkn± to spieprz±, tak jak w przypadku ¶wiate³ w dzieñ. Od PO dostajemy tylko po dupach. Dziekujê, nie chcê. >>>>>>>>> >>>>>>>>> >>>>>>>>> >>>>>>>>> I jak widzisz ludzie nie chc± ¿adnego zamka tylko chc± kultury i porz±dku. Mniejszo¶æ musi przestaæ cwaniaczyæ, przynajmniej do momentu jakich¶ zmian w prawie. Za to cwaniaczenie powinny byæ kary. Niestety policja ju¿ nie pierwszy raz jest po stronie nieformalnych rozwi±zañ i przymyka na nie oko. >>>>>>>> Wybacz, dzisiaj nie zag³êbiam siê, bo po tygodniu chorowania jako¶ >>>>>>>> nie chce mi siê. U nas nigdy nic nie zdaje egzaminu. Niech lepiej >>>>>>>> poprawi± zapisy ustawy i lepiej egzekwuj± to co obowi±zuje. >>>>>>> >>>>>>> To mo¿e w tym rzecz - wiêcej optymizmu. Te materia³y przejrzyj jak >>>>>>> poczujesz siê lepiej, bo naprawdê warto. >>>>>> >>>>>> Optymizmu w Polsce??? Przejrzê. >>>>> >>>>> W Polsce. Przejrza³e¶? >>>> >>>> Nie. >>> >>> Daj znaæ jak przejrzysz, bo to sporo wnosi w sprawê. Tzn. w normalnej >>> sytuacji powinno wnie¶æ. >> >> Nie mogê siê zebraæ. > > Jako¶ siê nie zdziwi³em. > Nie chodzi Ci o prawdê, tylko o udowodnienie, ¿e masz racjê. I jak widzisz jestem w wiêkszo¶ci. Nie wyra¿am zgody na ¿adn± samowolê nawet jak namawia do czego¶ policja. Po tym jak wciskali nam kit ze ¶wiat³ami ich wiarygodno¶æ i pragmatyzm trafi³ szlag. Pic na wodê, fotomonta¿. neelix |
U¿ytkownik "JC" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gehc36$pmp$... > neelix pisze: >>> Ale o dziwo znam miejsca, gdzie zamek dzia³a, mogê daæ konkretne >>> przyk³ady. >> >> Tylko prawo czego¶ takiego nie uwzglêdnia. Samowola. A to, ¿e gdzie¶ >> dzia³a to nic nie znaczy. > > Podobnie jak nie uwzglêdnia regulacyjnej samowolki. Tak, wiem - mniejsze > z³o. Reakcja na chamsk± akcjê. Tirmani jako zawodowcy du¿o je¿d¿± i du¿o widz±. Widocznie taka jest potrzeba chwili by z braku innego sposobu tak walczyæ z drogowym chamstwem, które wielu wyssa³o z mlekiem matki. neelix |
U¿ytkownik "Adam Kowalski" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gembto$rrv$.neostrada.pl... > U¿ytkownik "neelix" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:gehacn$6nu$.neostrada.pl... >>>> Wiesz co mo¿na zrobiæ w ¶wietle prawa jakie obowi±zuje? Nic i nie wolno >>>> stosowaæ samowoli, ani ¼le pojêtej kultury zamiast prawa. >>> >>> Tu siê zgodzê z Tob± w 100%. ¯adnej samowoli i wymierzania prawa przez >>> siebie, regulowania/blokowania ruchu wed³ug swojego widzimisiê. >> >> Wciskanie siê to blokowanie i utrudnianie. > > I znowu nie mogê siê z Tob± nie zgodziæ. To znaczy, ze masz problem z ocen± tej rzeczywisto¶ci. > >>>> Zamek mo¿e i rozwi±zuje, ale na razie nie istnieje ¿aden zamek czy jak >>>> go tam zwa³. >>> >>> To jaki problem w tym aby by³? Trzeba tylko zastosowaæ siê do kilku >>> prostych zasad. Jest w Niemczech, mo¿e byæ i w Polsce. I wiele wskazuje >>> te¿ na to w ci±gu najbli¿szych kilku lat zostanie to u nas uregulowane >>> prawnie. >>> Ale o dziwo znam miejsca, gdzie zamek dzia³a, mogê daæ konkretne >>> przyk³ady. >> >> Tylko prawo czego¶ takiego nie uwzglêdnia. Samowola. A to, ¿e gdzie¶ >> dzia³a to nic nie znaczy. > > Dzia³a i znaczy to, ¿e i u nas da siê je¼dziæ na zamek. A o korzy¶ciach > stosowania zamka nie bêdê pisa³, bo s± oczywiste. Czy to samowola? Byæ > mo¿e, ale w takim przypadku akurat nikt nie ³amie prawa, ani ten > wpuszczany, ani ten wpuszczaj±cy. Ten, który ma pierwszeñstwo ustêpuje temu, który nie ma na z³o¶æ temu z ty³u i wszystko jest OK, bo cwaniaczkom z lewego zawsze siê ¶pieszy. Paranoja. Zadziwiaj±ce jest dlaczego jedni potrafi± jechaæ kulturalnie w³a¶ciwym pasem, a jakie¶ ¶wiête krowy nie potrafi± tylko jeszcze pyszcz±. Ten numer ³atwo w Polsce nie przejdzie. neelix |
Przembo pisze:
> *z³oty* napisal(a) w news:gen5at$mm5$: >>> A po co ten komentarz? Ja doskonale wiem ze nie kazdy fantazjuje, >>> zabawne jest tylko to, ze pisze to taki wlasnie fantasta ;) >> ..jak Ty? > > Nie smiem sie nawet porownywac do Ciebie, Ty jestes fantasta wielkiego > kalibru, czego Ci troche zazdroszcze - piszesz z niesamowita lekkoscia ;) > ...no cóz. Zaczynam odnosiæ wra¿enie, ¿e rozmawiam z nudz±cym siê gówniarzem. Zatem przyznajê Ci PLNOKa za marnowanie mojego czasu, wiêc nie musisz siê ju¿ siliæ na dalsze g³upoty. Powodzenia "kibord³oriorze".. A. |