![]() |
Re: nowa Toyota Avensis...
Boombastic pisze:
o. > >> ¯e siê nie rozsypywa³y? To tak. Ale pod >>> wzglêdem technologicznym to nie. Zobacz jakie skrzynie zrobi³ VW, >>> BMW, Mercedes. Na bazie skrzyñ DSG inni producenci opracowuj± i >>> wprowadzaj± swoje konstrukcje (Mitsu i Volvo). Ja tam nie jestem >>> zwolennikiem niemieckiej technologii, ale oferowanie w dzisiejszych >>> czasach czterobiegowego automata planetarnego to lekkie nieporozumienie. >> >> Mowa jest chyba o 7-biegowym CVT. Piszesz jakby¶ w ogóle nie >> przeczyta³ wcze¶niejszych postów. > > Nie rozumiem twojej uwagi. No mowa by³a o CVT w Avensis, tak? A Ty wyskakujesz z krytyk± planetarki. -- Pozdrawiam, Mumin |
>> Nie rozumiem twojej uwagi.
> > > No mowa by³a o CVT w Avensis, tak? A Ty wyskakujesz z krytyk± planetarki. A ja my¶la³em, ze rozmawiamy o japoñskich automatach. |
On 11 Sty, 15:54, "vpw" <.pl> wrote:
> A mo¿esz proszê wyt³umaczyæ jaki 7 bieg przy skrzyni CVT? Znaczy siê > bezstopniowa czy jednak standardowy automat? To byl skrot myslowy. Skrzynia ma tryb manual, w ktorym klikajac galka gora-dol zmieniasz "biegi" - wtedy przelozenie jest zablokowane. Innymi slowy - symuluje klasyczny, siedmiobiegowy automat. pozdr AA |
>To byl skrot myslowy. Skrzynia ma tryb manual, w ktorym klikajac galka
>gora-dol zmieniasz "biegi" - wtedy przelozenie jest zablokowane. >Innymi slowy - symuluje klasyczny, siedmiobiegowy automat. Jakby¶ jeszcze napisa³ co to jest klasyczny siedmiobiegowy automat to by rozja¶ni³o wszystkie w±tpliwo¶ci :-) Bo klasyczny to co¶ innego, a siedmiobiegowy tym bardziej, bo nijak nie jest on jeszcze klasyczny :-) Rozumiem, ¿e z racji braku po¶lizgu nie zachowuje siê on jak skrzynia planetarna, co? |
U¿ytkownik ".Peeter" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gkbh7g$fmc$... > > > Zawsze mnie zastanawia co ludzie widz± w potworkach tego > typu, nudna i wielka sofa na malutkich kó³eczkach... E, przesadzasz. Moim zdaniem jeden z ciekawszych minivanow. Pojemne 7 osobowe autko do tego super niezawodne (testy ADAC, DEKRA). Jezeli czegos mi brakuje w vanie toyoty to genialnego oplowskiego systemy skladania siedzen flex7: |
On 11 Sty, 21:19, "Boombastic" <.pl>
wrote: > >To byl skrot myslowy. Skrzynia ma tryb manual, w ktorym klikajac galka > >gora-dol zmieniasz "biegi" - wtedy przelozenie jest zablokowane. > >Innymi slowy - symuluje klasyczny, siedmiobiegowy automat. > > Jakby¶ jeszcze napisa³ co to jest klasyczny siedmiobiegowy automat toby > rozja¶ni³o wszystkie w±tpliwo¶ci :-) > Bo klasyczny to co¶ innego, a siedmiobiegowy tym bardziej, bo nijak niejest > on jeszcze klasyczny :-) > Rozumiem, ¿e z racji braku po¶lizgu nie zachowuje siê on jak skrzynia > planetarna, co? A nawet nie wiem, nie orientuje sie w automatach na tyle, by stwierdzic, czy byly "klasyczne" siedmiobiegowe modele. Chodzilo mi po prostu o automatyczna skrzynie biegow bez CVT. pozdr AA |
On Sun, 11 Jan 2009 19:40:30 +0100, Boombastic wrote:
>Ja te¿ w drugim aucie mam planetarkê i niestety, nie jestem z niej >zadowolony, bo to ju¿ jest staroæ konstrukcyjny zabieraj±cy moc i osi±gi. W >koñcu minê³o ju¿ te ze 20 lat i mo¿na siê spodziewaæ czego¶ nowszego, czyli >sprawniejszego. A planetarki to niestety szereg wad. Ale planetarki jako takie, czy skrzynia w calosci, glownie hydrosprzeglo ? Bo przekladnia jako taka to chyba specjalnie gorsza o zwyklej nie jest ? J. |
U¿ytkownik "J.F." <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:... > On Sun, 11 Jan 2009 19:40:30 +0100, Boombastic wrote: >>Ja te¿ w drugim aucie mam planetarkê i niestety, nie jestem z niej >>zadowolony, bo to ju¿ jest staroæ konstrukcyjny zabieraj±cy moc i osi±gi. >>W >>koñcu minê³o ju¿ te ze 20 lat i mo¿na siê spodziewaæ czego¶ nowszego, >>czyli >>sprawniejszego. A planetarki to niestety szereg wad. > > Ale planetarki jako takie, czy skrzynia w calosci, glownie > hydrosprzeglo ? > > Bo przekladnia jako taka to chyba specjalnie gorsza o zwyklej nie jest > ? Po¶lizg + ma³a liczba biegów. Dopiero niedawno zaczê³y siê pojawiaæ w popularnych autach skrzynie piêciobiegowe zamiast czterobiegowych, które jeszcze wystepuj± na rynku. A jak masz cztery biegi to oznacza, ze sa d³ugie, wiêc dynamika znowu cierpi. A skoro na rynku s± ju¿ rozwi±zania pozbawione tych wad to mo¿e pora na zmiany. |
On Mon, 12 Jan 2009 17:53:20 +0100, Boombastic wrote:
>U¿ytkownik "J.F." <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci >>> A planetarki to niestety szereg wad. >> >> Ale planetarki jako takie, czy skrzynia w calosci, glownie >> hydrosprzeglo ? >> Bo przekladnia jako taka to chyba specjalnie gorsza o zwyklej nie jest >> ? > >Po¶lizg Ale to nie z powodu przekladni planetarnych. >+ ma³a liczba biegów. I to tez nie z powodu przekladni planetarnych. >Dopiero niedawno zaczê³y siê pojawiaæ w >popularnych autach skrzynie piêciobiegowe zamiast czterobiegowych, A kiedys wystarczaly 3 biegi :-) J. |
> A kiedys wystarczaly 3 biegi :-)
Kiedy¶ jazda setk± to by³ kosmos. Niestety, czasy siê ju¿ zmieni³y. |