![]() |
Re: To mo¿e je¼dziæ po drogach?
U¿ytkownik "Boombastic" <.pl> napisa³ w
wiadomo¶ci news:494a6bc5$0$29359$... > Samochodem to nie, tylko ci±gnikiem rolniczym. ALe ju¿ podobno pracuj± nad > dostowaniem przepisów by nie by³o takich niejasno¶ci jak co¶ takiego > rejestrowaæ. Przestañcie bredziæ i rozpowszechniaæ bzdury. Quady jako ci±gniki rolnicze rejestrowa³o siê jakie¶ dwie¶cie lat temu ;) Obecnie urzêdniczka maj±ca choæ cieñ pojêcia nie zarejestruje Ci tak quada, poza tym wi±¿± siê z tym dodatkowe ograniczenia, wiêc to ca³kowice mija siê z celem. Obecnie quady rejestruje siê jako L7E czyli pojazd samochodowy inny, a tajemnic± poliszynela jest sposób w jaki za³atwia siê za¶wiadczenie o odpowiednio niskiej mocy ze stacji diagnostycznej dla modeli bez homologacji :] BTW æwiczone w praktyce -- pozdrawiam, z pó³obrotu ;) |
On 18 Gru, 22:28, Adam P³aszczyca <.pl>
wrote: > >A teraz na serio to czym zasadniczo ró¿ni siê quad od motocykla? Dlaczego > >jedziesz na moto w kasku? Ja dlatego bym nie dosta³ czym¶ przelatuj±cym w > Bo muszê? A tak na serio - bo chcê, ale wkurwia mnie to, ¿e przepis > nak³ada obowi±zek je¿d¿enia w kasku, co jest spraw± tego, co jedzie - > to jego g³owa, a nie nak³ada obowi±zku chronienia oczu, co juz wp³ywa > na bezpieczeñstwo innych. Pol biedy, jak rozczapierzy czaszke po krzakach. Ale przezyje i co wtedy? Wiesz, ile kosztuje poskladanie takiego ryja do kupy? Raczej duzo. Pozniej lozko w szpitalu. Taniej, ale nie za darmo. Karetka tez nie jezdzi na 'sprezyne'. Jest obowiazek ratowania kazdego, wiec jest obowiazek chronienia swojego zycia. |
Boombastic pisze:
>> Zakazywaæ/nakazywaæ mozna tego, co ma bezpo¶redni wp³yw na >> bezpieczeñstwo innych ... ale za to co tyczy sie ka¿dego z nas >> odpowiadamy sami od kiedy ukoñczylismy 18 lat i choæ to brutalne to >> chuj Cie powinno obchodziæ, czy jaki¶ debil je¼dzi bez kasku, czy w >> kasku. >> >> Nawet jakby se twarz wbi³ w koñski ty³ek .. to tylko jego (i konia ) >> sprawa, choæ koñ pewnie wola³by bez kasku ;) > > Dziêki za taki prosty wywód. Ja takze siê dziwiê dlaczego s± > ograniczenia prêdkosci czy te¿ dlaczego musze jechaæ po prawej stronie, > dlaczego mam zapalaæ ¶wiat³a i takie tam. > > A teraz na serio to czym zasadniczo ró¿ni siê quad od motocykla? > Dlaczego jedziesz na moto w kasku? Ja dlatego bym nie dosta³ czym¶ > przelatuj±cym w oko lub ¿ebym w ogóle cos widzia³ przy wiêkszej > prêdko¶ci, a przy mniejszej mam pewn± szansê na ocalenie g³owy. Ma to > wp³yw na innych? Oczywi¶cie ma. A je¼dzi³e¶ na moto po lesie? Oberwa³e¶ > kiedy¶ ga³êzi± czy b³otem po twarzy? Mo¿esz doprowadziæ do wypadku? > Podobna sytuacja. To nie chodzi o to co piszesz. (nie napisze, ¿e nie zrozumia³e¶ - bo bedzie pyskówka ..;-) ). Kuba nie ma nic przeciw kaskom, równie¿ nic przeciw uzywaniu kasków, za to ma przeciw NAKAZOWI u¿ywania takowych..... ! To taka subtelna, ale bardzo istotna ró¿nica. T³umacze sie za za niego - bo te¿ tak mam.... Niektórzy ju¿ tak przesi±kneli 'panstwem obywatelskim' (czytaj policyjnym) ¿e nie dostrzegaj± róznicy. _ To znowu nie do Ciebie..;-))) Pozdrawiam Micha³ |
> To nie chodzi o to co piszesz. (nie napisze, ¿e nie zrozumia³e¶ - bo
> bedzie pyskówka ..;-) ). Kuba nie ma nic przeciw kaskom, równie¿ nic > przeciw uzywaniu kasków, za to ma przeciw NAKAZOWI u¿ywania takowych..... ! > To taka subtelna, ale bardzo istotna ró¿nica. T³umacze sie za za niego - > bo te¿ tak mam.... > Niektórzy ju¿ tak przesi±kneli 'panstwem obywatelskim' (czytaj > policyjnym) ¿e nie dostrzegaj± róznicy. _ To znowu nie do Ciebie..;-))) No i dobrze, ¿e jest taki obowi±zek. Obowi±zek posiadania PJ te¿ pewnie Wam przeszkadza? Wszak ju¿ potrafili¶cie je¼dziæ, a kazano chodziæ i siê uczyæ. Kask na Waszych g³owach, jest te¿ dla bezpieczeñstwa innych. -- Mateusz Bogusz |
Boombastic wrote:
> A co do ZUSu to wrzucaj±c taki zakaz ograniczaj± potencjalne przysz³e > koszty. Nie zrozumiale¶ NIC z tego co napisalem. Ograniczenia prêdko¶ci nie chroni± TYLKO Ciebie ale te¿ innych u¿ytkowników drogi. Pasy bezpieczeñstwa chroni± TYLKO tylego co jest w nie zapiêty (zeby nie bylo czepiania sie .. równie¿ innych ludzi w tym samym aucie, ale to nie zmienia faktu, ze to nadal jest ich wewnêtrzna sprawa). Kaska na motocyklu czy quadzie to tez ochrona JEDNEJ g³owy i to od tej wlasnie glowy powinno zale¿ec, czy cze, zeby bylostala cala, czy chce, zeby pszczó³ka nie wpad³a do oczka. NIGDZIE nie napisalem, ze gdybym je¼dzi³ quadem, jakkolwiek zarejestrowanym, nie mia³buym na g³owie kasku. Je¿dze na motocyklu i zakladam kask nie z powodu przepisów, a z powodu wlasnej ochrony. Napisalem te¿, ze mój kask nie jest kaskiem za 5, 50, czy nawet 500 z³ .. tylko jest dro¿szy, bo ja cenie sobie moj± g³owe. Podobnie byloby na quadzie. Inn± jedna rzecz± jest to, ze ¿adne przepisy nie powinny tego regulowaæ .. bo to powinna byæ moja osobista sprawa. Zagro¿enia mozna podzieliæ na dwa rodzaje. Takie, ktore zagra¿aj± tylko mnie i takie, ktore zagra¿aj± tak¿e innym Prêdko¶æ, ruch prawo stronny (czy lewostronny), znaki na drodze, stan techniczny auta - to moze chroniæ innych przed niezawinionym urazem. Pasy, kask, rêkawice na motocyklu, kurtka z ochraniaczami - to stanowi moj± osobist± ochrone i nic nikomu fo tego. To, ze ja je¿dze w odpowiednich ciuchach to moja filozofia, ale to, ze r¿ad za wszelk± cene chce mnie iszczêsliwiæ nakazami .. to przegiêcie. -- Pozdrawiam Kuba (aka cita) gg:1461968 |
ardz wrote:
> > Pol biedy, jak rozczapierzy czaszke po krzakach. > > Ale przezyje i co wtedy? Wiesz, ile kosztuje poskladanie > takiego ryja do kupy? Raczej duzo. Pozniej lozko w szpitalu. > Taniej, ale nie za darmo. > > Karetka tez nie jezdzi na 'sprezyne'. > > Jest obowiazek ratowania kazdego, wiec jest > obowiazek chronienia swojego zycia. policz ile zap³acisz w ¿yciu za t± karetke z Twojego ZUSu. Czy bêdzie Cie ratowaæ, czy nie .. zap³acisz w ¿yciu za ni± 100krotnie -- Pozdrawiam Kuba (aka cita) gg:1461968 |
Karol Y wrote:
>> To nie chodzi o to co piszesz. (nie napisze, ¿e nie zrozumia³e¶ - bo >> bedzie pyskówka ..;-) ). Kuba nie ma nic przeciw kaskom, równie¿ nic >> przeciw uzywaniu kasków, za to ma przeciw NAKAZOWI u¿ywania >> takowych..... ! To taka subtelna, ale bardzo istotna ró¿nica. >> T³umacze sie za za niego - bo te¿ tak mam.... >> Niektórzy ju¿ tak przesi±kneli 'panstwem obywatelskim' (czytaj >> policyjnym) ¿e nie dostrzegaj± róznicy. _ To znowu nie do >> Ciebie..;-))) > > No i dobrze, ¿e jest taki obowi±zek. Obowi±zek posiadania PJ te¿ > pewnie Wam przeszkadza? Wszak ju¿ potrafili¶cie je¼dziæ, a kazano > chodziæ i siê uczyæ. Kask na Waszych g³owach, jest te¿ dla > bezpieczeñstwa innych. Nie Jestes kolejn± osob±, ktora nie rozumie clue. PJ daje gwarancje (na tyle ile moze), ze znasz przepisy i nie jestes zagro¿eniem dla innych. Kaska i pasy maj± inn± role -- Pozdrawiam Kuba (aka cita) gg:1461968 |
Karol Y pisze:
>> To nie chodzi o to co piszesz. (nie napisze, ¿e nie zrozumia³e¶ - bo >> bedzie pyskówka ..;-) ). Kuba nie ma nic przeciw kaskom, równie¿ nic >> przeciw uzywaniu kasków, za to ma przeciw NAKAZOWI u¿ywania >> takowych..... ! >> To taka subtelna, ale bardzo istotna ró¿nica. T³umacze sie za za niego - >> bo te¿ tak mam.... >> Niektórzy ju¿ tak przesi±kneli 'panstwem obywatelskim' (czytaj >> policyjnym) ¿e nie dostrzegaj± róznicy. _ To znowu nie do Ciebie..;-))) > > No i dobrze, ¿e jest taki obowi±zek. Obowi±zek posiadania PJ te¿ pewnie > Wam przeszkadza? Wszak ju¿ potrafili¶cie je¼dziæ, a kazano chodziæ i siê > uczyæ. Kask na Waszych g³owach, jest te¿ dla bezpieczeñstwa innych. > Kolejny bezrefleksyjny. Dostosujê siê do poziomu: we¼ sie puknij w ten kask mo¿e Cie o¶wieci o czym piszê... Micha³ |
On 19 Gru, 10:10, "Kuba \(aka cita\)" <> wrote:
> ardz wrote: > > > Pol biedy, jak rozczapierzy czaszke po krzakach. > > > Ale przezyje i co wtedy? Wiesz, ile kosztuje poskladanie > > takiego ryja do kupy? Raczej duzo. Pozniej lozko w szpitalu. > > Taniej, ale nie za darmo. > > > Karetka tez nie jezdzi na 'sprezyne'. > > > Jest obowiazek ratowania kazdego, wiec jest > > obowiazek chronienia swojego zycia. > > policz ile zap³acisz w ¿yciu za t± karetke z Twojego ZUSu. > Czy bêdzie Cie ratowaæ, czy nie .. zap³acisz w ¿yciu za ni± 100krotnie Jesli bede jezdzil w pasach, to tak. Jesli jakis gowniarz bedzie jezdzil bez pasow, to moze nie zaplacic ani zlotowki, a raczej do konca zycia ssac rente. |
Karol Y wrote:
>Waszych g³owach, jest te¿ dla > bezpieczeñstwa innych. podaj przyk³ad ... -- Pozdrawiam Kuba (aka cita) gg:1461968 |