![]() |
Re: CB-Radio, zasieg
Witam,
W po¶cie <g9ldub$n4l$.pl> LukaszS <.WYTNIJpl> m.in. napisa³(a):: > Bo przy tej predkosci, jak z przeciwka jedzie drugi taki macho, to > oddalacie sie od siebie 1km/8 sek. A na gównianej i pochylonej antence > zasieg to jakies 2 km. Wiec masz kilkanascie sekund na gadke:) Byæ mo¿e przy tych obrotach silnika auto mu sieje ju¿ takie zak³ócenia, ¿e zabawkowe filtry anl/ng wycinaj± mu po³owê sygna³u. Co powoduje, ¿e skuteczny zasiêg na gównianej antenie skraca mu siê z 2 km do 1 albo i mniejszego :) -- Tomasz Motyliñski "Linux jest dla leniwych, raz zainstalowany dzia³a wiecznie" .... i do tego jaki ³adny :) http://satfilm.pl/~motto77/mydesktop.jpg - Polskie Forum U¿ytkowników Debiana |
MadMan pisze:
> Spytaj na grupie niemieckiej, w koñcu to tam z takimi prêdko¶ciami > je¼dzisz. A polskie fachowce to g³upsze od niemieckich ??? -- Rafa³ "SP" Gil - Naprawa skuterów i motocykli MOTOPOWER Czê¶ci do skuterów Kaski z homologacj± Czê¶ci do motocykli |
Uzytkownik <> napisal w wiadomosci
news:... > Mam taki mianowicie problem z moim CB. Do 160 km/h wszystko > dziala > wysnienicie, ale juz przy 180 km/h mam co najwyzej 1/2 zasiegu i > mase > szumow, natomiast powyzej 200 km/h nawiazanie lacznosci jest > praktycznie niemozliwe. Problem wystepuje tylko podczas pracy z > wykorzystanie modulacji AM, korzystajac z FM jest wszystko ok. > niezaleznie od predkosci (sprawdzalem nawet przy ponad 250 > km/h), Posmialismy sie, ale ja bym szukal problemu w antenie. Pewnie sie kladzie, albo kiwa. Albo kabelek ma przegnity No chyba ze zaczac od pojechania na nizszym biegu z takimi samymi obrotami silnika. > Dlaczego stosujemy w autach > archaiczna z racji na podatnosc na zaklocenia modulacje AM? Bo taka jest nasza tradycja :-) Nikt ci nie zabrania uzywac FM :-) J. |
> Nikt ci nie zabrania uzywac FM :-)
Ok byle nie na 19. Tak daleko bym siê nie posuwa³, bo nied³ugo bêdzie tak, ¿e na 19 po³owa bêdzie mówi³a w AM, a druga po³owa w FM. A to by nam sie nie podoba³o. Pewnie mo¿na jako¶ odgórnie, ustawowo przej¶æ na FM, ale znowu pamiêtaj, ¿e wielu u¿ytkowników ma radia, które maja tylko AM. -- Lukasz |
szerszen wrote:
> a to z jakiego powodu? > pomijajac fakt mocy, ktora mozna zmniejszyc, ewentualnie regulowac A ile masz popularnych typowo mobilnych TRX'ow z wbudowanym skrotem/regulacja mocy i przelacznikiem 0/5? Tu raczej przejdzie jedynie odpowiednio ustawione radio z multistandardem. Jak np. kontrola z BAG z facetem od radiokomunikacji zatrzyma Cie do kontroli to pewnie sprawdza czy radio spelnia ich normy czyli czy jest fabrycznie przystosowane do pracy, a nie jak mozna je teoretycznie recznie ustawic. Tak samo jak u nas nie wystarczy ze masz skrecone do 4W radio ktore ma nominalnie 10W w AM. Musi spelniac wymogi odpowiedniej polskiej normy. Urzadzenie jest z nia zgodne jesli pracuje z maksymalna moca 4W AM/FM. > o ile mnie pamiec nie myli, to niemcy "nie wiedza" ;) co to AM Oczywiscie ze wiedza - dopuszczaja 1W w AM na 12 kanalach /chociaz chyba rozszerzyli teraz to na 40 czy 80 kanalow/. -- safety signature: for emergency use only. unauthorised use will be prosecuted to the full extent of law. |
Uzytkownik "elmer radi radisson" <.wireland.org> napisal w wiadomosci news:g9lhq1$mai$... > Oczywiscie ze wiedza - dopuszczaja 1W w AM na 12 kanalach /chociaz > chyba rozszerzyli teraz to na 40 czy 80 kanalow/. widac cos mnie sie pomerdalo, wydawalo mi sie ze oni only fm |
Na grupie pl.misc.samochody *Rafa³ "SP" Gil* napisa³(a):
> A polskie fachowce to g³upsze od niemieckich ??? tak -- W³asno¶æ jest prawem chronionym Konstytucj±, ale nie jest to prawo o charakterze absolutnym. Art. 21 ust. 2 Konstytucji Rzeczypospolitej dopuszcza mo¿liwo¶æ wyw³aszczenia na cel publiczny za s³usznym odszkodowaniem. Budowa drogi jest celem publicznym. |
> Musialby miec niemieckie radio - uzywanie naszego sprzetu tam jest
> nielegalne. A z niemieckim sprzetem.. z moca 1W w AM faktycznie > moga byc pewne problemy z lacznoscia ;) Spokojna Twoja rozczochrana, Presidenta Jacksona II, mozna latwo przelaczyc na 1W, ale korzysta sie tam z modulacji FM. |
> Problem masz przede wszystkim z g³ow±.
Nie ma to jak wyczerpujaca temat odpowiedz. Sadze, ze nie stanie Ci wieczorem jak sie nie dowiesz gdzie jezdze i po co mi CB powyzej 200 km/h. Ale nie odpowiem, bo to nie Twoja sprawa, a przede wszystkim nie o to pytalem. |
> Spytaj na grupie niemieckiej, w koñcu to tam z takimi prêdko¶ciami
> je¼dzisz. Tam problem nie wystepuje, co zreszta chyba dosc jasno wynika z tresci mojego posta. |