![]() |
Re: AXA Direct - haczyk w Zielonej Karcie
Dnia 13-07-2011 o 17:27:05 Cavallino <>
napisa³(a): > U¿ytkownik "Hinek" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:4e1dad7d$.net.pl... >> Chodzi o to >> ze AXA wykresla z ZK kraj nalezacy do systemu ZK. Jako jedyna. > > Nieprawda. > Ja mam przynajmniej ze trzy kraje wykre¶lone na swojej zielonej karcie. Ale nale¿±ce do "systemu ZK"? - bo tego dotyczy post Hinka. Nie chodzi o to, ¿e s± na ZK jakie¶ kraje wykre¶lone, chodzi o to, ¿e wykre¶lony jest kraj w którym zielona karta powinna dzia³aæ, bo nale¿y on do systemu. To jest taka sama sytuacja jakby np. PZU napisa³o, ¿e ZK nie obowi±zuje we Francji. Pzdr TG |
U¿ytkownik "Tomasz Gorbaczuk" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:op.vykecnbrg01fvf@l-089.harvard.local... Dnia 13-07-2011 o 17:27:05 Cavallino <> napisa³(a): > U¿ytkownik "Hinek" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:4e1dad7d$.net.pl... >> Chodzi o to >> ze AXA wykresla z ZK kraj nalezacy do systemu ZK. Jako jedyna. > > Nieprawda. > Ja mam przynajmniej ze trzy kraje wykre¶lone na swojej zielonej karcie. >Ale nale¿±ce do "systemu ZK"? Tak, innych na formularzu ZK nie ma. > - bo tego dotyczy post Hinka. Nie chodzi o to, ¿e s± na ZK jakie¶ kraje > wykre¶lone, chodzi o to, ¿e wykre¶lony jest kraj w którym zielona karta > powinna dzia³aæ, bo nale¿y on do systemu. > Tak, w moim przypadku to IL, IR i MA bodaj¿e. A widzia³em ju¿ opcje z wykre¶lonym ca³ym wschodem. >To jest taka sama sytuacja jakby np. PZU napisa³o, ¿e ZK nie obowi±zuje we >Francji. A nie mo¿e tak zrobiæ ? Zreszt± akurat przyk³ad od czapy, bo we Francji obowi±zuje nasze OC, ZK nie jest potrzebna. |
> Ktore TU i ktore kraje? Bo przez ostatnie lata mialem OC w Generali,
> Allianz i jeszcze gdzies i nikt nie wykluczal Slowenii, Chorwacji ani > Bosni(a tamtedy akurat jezdzilem). np. HDI nie uwzglednialo Czarnogory (dwa lata temu przynajmniej, teraz nie jestem u nich ubezpieczony). Pozdrawiam Dysiek |
W dniu 2011-07-13 16:36, Hinek pisze:
> U¿ytkownik "Cavallino" <> napisa³ >> >> Na temat, a je¶li nie wierzysz w informacje które poda³em Ci w >> pierwszym po¶cie, jak równie¿ takie które podawali inni dyskutanci (¿e >> czêsto siê zdarza wykre¶lanie przez ubezpieczyciela z darmowej >> zielonej karty dziwnych krajów w rodzaju WNP, Serbii czy afrykañskich >> lub azjatyckich), to ju¿ jest Twój problem. >> >> > Nie na temat. > Nie pisalem o WPN. Nie obchodzi mnie WPN. Mam w dupie WNP. > Nieistotna jest w tym watku takze Serbia, Uganda oraz Republika Brunei. > Dlaczego nie chcesz pojac ze watek dotyczy ROSJI i tylko ROSJI a nie > dotyczy zadnych innych krajow. Czy Ty widziales ZK? Czy wiesz ze tam > nawet nie ma i nie bylo pozycji WNP? >> >> I co, Twoim zdaniem to wyczerpa³o listê wszystkich ubezpieczycieli w >> Polsce, ¿e z tak± pewno¶ci± twierdzisz, i¿ tylko AXA za darmo nie daje >> zielonej >> > Tak, poniewaz udalem sie do unanego multiagenta ubezpieczeniowego > ktorego adres Ci podalem a ktory przedstawil mi stosowna oferte. > Tu nie chodzi o dawanie ZA DARMO zielonej karty. Chodzi o to > ze AXA wykresla z ZK kraj nalezacy do systemu ZK. Jako jedyna. > > A teraz napisz cos o WNP skoro masz taka fobie. > W kazdym razie z mojej strony EOT > Kolega Cavallino ma racjê. Rosjê le¿y w tzw. cywilizacyjnej czarnej dupie. Jak wiêkszo¶æ krajów WNP, post-Jugos³awii i innych dziwactw. Nie mierzy siê tam w sposób tradycyjny- cywilizowany ryzyka prawdopodobieñstwa zdarzenia, bo jest ono zbyt trudne do oszacowania. Zatem nie ma siê co dziwiæ, ¿e zwyk³e, niskoryzykowne polisy dotycz± panstw cywilizowanych. Z ca³± pewno¶ci± mo¿na kupiæ ZK tylko na rosjê, zauwa¿, ¿e system ZK oznacza tylko, ze oni tam zrozumiej±, ¿e twoja ZK to takie ubezpieczenie OC, ¿e nie musi byæ po rosyjsku, z rosji i cyrylic±; natomiast, gdzie kupisz i za ile to inna para kaloszy. To tak samo jak z ubezpieczeniem od leczenia, nie obejmuje sportów ekstremalnych, skoków na bungee, jazdy na nartach itp. bo trudno oszacowaæ ryzyko. W tym przypadkiem wyjazd do Rosji jest takim sportem ekstremalnych i wcale siê nie zdziwiê, jak na granicy bêdziesz musia³ kupiæ miejscowe OC dodatkowo. |
W dniu 2011-07-13 18:12, Cavallino pisze:
> U¿ytkownik "Tomasz Gorbaczuk" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:op.vykecnbrg01fvf@l-089.harvard.local... > Dnia 13-07-2011 o 17:27:05 Cavallino <> > napisa³(a): > > >> To jest taka sama sytuacja jakby np. PZU napisa³o, ¿e ZK nie >> obowi±zuje we Francji. > W UE obowi±zuje OC narodowe, wiêc ZK jest tylko gratisem na teren UE. a co do systemu: Które kraje s± cz³onkami systemu "Zielonej Karty"? Obecnie, ubezpieczenie honorowane jest przez blisko 40 pañstw cz³onkowskich, zrzeszonych w systemie Zielona Karta. Posiadanie zielonej Karty jest konieczne w nastêpuj±cych krajach: Albania, Bia³oru¶, Bo¶nia i Hercegowina, Iran, Izrael, Macedonia, Maroko, Mo³dawia, Serbia, Czarnogóra, Tunezja, Turcja oraz Ukraina. Zielona Karta nie jest respektowana w Rosji. Na granicy celnicy kontroluj±c paszport, zwracaj± uwagê na konieczno¶æ posiadania osobnego ubezpieczenia (z regu³y mo¿na je wykupiæ w punkcie kontroli granicznej). Od 1 maja 2004, Polacy swobodnie wyje¿d¿aæ samochodem do krajów UE oraz Europejskiego Obszaru Gospodarczego bez Zielonej Karty. ¼ród³o: |
Dnia 13-07-2011 o 18:12:47 Cavallino <>
napisa³(a): > U¿ytkownik "Tomasz Gorbaczuk" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:op.vykecnbrg01fvf@l-089.harvard.local... >> Ale nale¿±ce do "systemu ZK"? > > Tak, innych na formularzu ZK nie ma. > >> - bo tego dotyczy post Hinka. Nie chodzi o to, ¿e s± na ZK jakie¶ >> kraje wykre¶lone, chodzi o to, ¿e wykre¶lony jest kraj w którym >> zielona karta powinna dzia³aæ, bo nale¿y on do systemu. >> > > Tak, w moim przypadku to IL, IR i MA bodaj¿e. > A widzia³em ju¿ opcje z wykre¶lonym ca³ym wschodem. > >> To jest taka sama sytuacja jakby np. PZU napisa³o, ¿e ZK nie obowi±zuje >> we Francji. > > A nie mo¿e tak zrobiæ ? > Zreszt± akurat przyk³ad od czapy, bo we Francji obowi±zuje naszeOC, ZK > nie jest potrzebna. Masz racjê, pomerda³a mi siê Zielona Karta z Porozumieniem Wielostronnym. W moim OC Zielona Karta podane s± kraje (wybrane z listy cz³onków Systemu ZK) na terenie których dzia³a ochrona. Oczywi¶cie ZK nie musi obejmowaæ wszystkich cz³onków systemu. Pzdr TG |
U¿ytkownik "Tomasz Gorbaczuk" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:op.vykf8strg01fvf@l-089.harvard.local... Dnia 13-07-2011 o 18:12:47 Cavallino <> napisa³(a): > U¿ytkownik "Tomasz Gorbaczuk" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:op.vykecnbrg01fvf@l-089.harvard.local... >> Ale nale¿±ce do "systemu ZK"? > > Tak, innych na formularzu ZK nie ma. > >> - bo tego dotyczy post Hinka. Nie chodzi o to, ¿e s± na ZK jakie¶ kraje >> wykre¶lone, chodzi o to, ¿e wykre¶lony jest kraj w którym zielona karta >> powinna dzia³aæ, bo nale¿y on do systemu. >> > > Tak, w moim przypadku to IL, IR i MA bodaj¿e. > A widzia³em ju¿ opcje z wykre¶lonym ca³ym wschodem. > >> To jest taka sama sytuacja jakby np. PZU napisa³o, ¿e ZK nie obowi±zuje >> we Francji. > > A nie mo¿e tak zrobiæ ? > Zreszt± akurat przyk³ad od czapy, bo we Francji obowi±zuje nasze OC, ZK > nie jest potrzebna. >Masz racjê, pomerda³a mi siê Zielona Karta z Porozumieniem Wielostronnym. >W moim OC Zielona Karta podane s± kraje (wybrane z listy cz³onków Systemu >ZK) na terenie których dzia³a ochrona. >Oczywi¶cie ZK nie musi obejmowaæ wszystkich cz³onków systemu. No i dok³adnie o to chodzi, zdziwinie kolegi Hinka by³o ca³kowicie nieuzasadnione. Ubezpieczyciel ma prawo za darmo dodaæ takie kraje jakie uzna za s³uszne, mo¿e nie daæ wcale. |