![]() |
Re: Samochodowa przetwornica napiecia
U¿ytkownik "castrol" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:4863df8e$.net.pl... > Czy takie wynalazki sa cos warte? Mial ktos z was doczynienia z czym takim > i moglby cos polecic? do laptopa to lepiej tak± 150-200W. ja mam przetwornicê 300W mocy nominalnej i niestety przy gotowaniu herbaty grza³k± 500W przepala siê bezpiecznik 40A. Ale przez paredziesi±t sekund grzeje. Z laaptopem zadnych problemow |
U¿ytkownik "castrol" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci
news:4863df8e$.net.pl... > Zastanawiam sie nad takim cudem, aby podczas podrozy dluzszej w aucie > mozna bylo podlaczyc ladowarke do telefonu, czy laptopa ewentualnie Ja posiadam tak±: U¿ywa³em z laptopem Dell D610 i chiñsk± stacj± lutownicz± NET968 (lutowanie grotem a nie powietrzem) i problemów nie by³o - nic siê nie grza³o. Pozdrawiam MK |
topek wrote:
> Ja mam firmy Profitexx od 4 lat. DZiala do dzis i sprawuje sie super. > Chodzi na tym laptop (kiedys nawigowalem laptopem), ladowarka do > telefonu. Innych rzeczy nie probowalem :) A jak wyglada sprawnosc takiej przetwornicy? Bo mnie zawsze ciekawilo, czy nie wysysa przy okazji akumulatora niczym dzieciak przez slomke cole w McD. Teraz sobie brat sprawil przetwornice na wyjazd i ja wlasnie oblatuje gdzies w Norwegii wiec potem sie pewnie pobawie. -- ¶rubokrêt podwodny |
On Thu, 26 Jun 2008 23:50:19 +0200, elmer radi radisson wrote:
>A jak wyglada sprawnosc takiej przetwornicy? Bo mnie zawsze ciekawilo, >czy nie wysysa przy okazji akumulatora niczym dzieciak przez slomke >cole w McD. Sprawnosc moze byc nawet dosc wysoka, ale 150W poboru urzadzenia to jednak wysysa akumulator na postoju. A i w czasie jazdy byc moze tez. J. |
Uzytkownik "J.F." <.pl> napisal w wiadomosci news:... > Sprawnosc moze byc nawet dosc wysoka, ale 150W poboru urzadzenia > to jednak wysysa akumulator na postoju. A i w czasie jazdy byc moze 150W nie podlaczysz przez zapalniczke, tylko trzeba kablami wprost do aku. Prawdopodobnie malo osób stosuje taki uklad. Na zapalonym silniku nie powinno byc problemów |
> A jak wyglada sprawnosc takiej przetwornicy? Bo mnie zawsze ciekawilo,
> czy nie wysysa przy okazji akumulatora niczym dzieciak przez slomke > cole w McD. Teraz sobie brat sprawil przetwornice na wyjazd i ja wlasnie > oblatuje gdzies w Norwegii wiec potem sie pewnie pobawie. Nie znam sie na tym :) Po prostu uzywam i dziala. Nigdy nie mialem z tego powodu problemow z akumulatorem czy elektryka. Ma zabezpieczenie i czasami przechodzi w tryb "Fault" na wylaczonym silniku. -- topek-> jak zawsze pozdrawiaj±cy <---napisane przez Kazika na poczatku lat 90-tych---> Co¶cie skurw*syny uczynili z ta krain±. Pomieszanie katolika z mani± postkomunistyczn±. |
> No wlasnie policzylem w tej pierwszej i zamiast podawanych 70w wychodzi
> troche powyzej 30w. Gdyby¶ przeczyta³ dane na tabliczce znamionowej tej przetwornicy to by¶ zauwa¿y³, ¿e to nie 70 W, a 70 VA. A to do¶æ powa¿na ró¿nica ;-) |
> ja wybra³em w koñcu przetewornicê nominalnie daj±c± 300W, w ramach testów
> obci±¿±³em j± do 200W ¿arówkami i by³o ok, tzn 2 ¿arówki setki ¶wieci³y > tak mocno jak powinny , przy trzech ¿arówkach by³o ju¿ nieco s³abiej, wiêc > rzeczywista moc w granicach miêdzy 200 a 300 wat Ciekawe masz metody pomiarowe ;-). Uwa¿asz ¿e oko jest dobrym przyrz±dem pomiarowym? |
Marcin J. Kowalczyk pisze:
> sa takie z wymiennymi koncowkami... I lepiej inwestowac w takie waskie gardlo, niz kupic przetwornice ktora bedzie mogla sluzyc do: podlaczenia ladowarek do telefonow, ladowarki do aku do aparatu cyfrowego, podlaczenie laptopa itp itd? -- Pozdrawiam Jacek Kustra |
Atrus pisze:
> Ja posiadam tak±: > > U¿ywa³em z laptopem Dell D610 i chiñsk± stacj± lutownicz± NET968 (lutowanie > grotem a nie powietrzem) i problemów nie by³o - nic siê nie grza³o. Daje to to rade przez gniazdo zapalniczki czy bezposrednio do aku podlaczasz? -- Pozdrawiam Jacek Kustra |