![]() |
Re: Silniki TSI od VW
U¿ytkownik "Arek (G)" :
> Nie wiem czy warto. W sumie zawsze fajniej mieæ mocniejszy silnik, > pewnie musisz siê przejechaæ. Inna sprawa mocniejszy silnik = wiêksze > spalanie, nawet je¶li w trasie spokojnie jad±c te silniki porównywalnie > spal± to te 160KM na pewno bêdzie kusiæ do nadmiernego u¿ywania gazu:) > > Je¶li chodzi 122KM - je¿d¿ê raczej spokojnie i ta moc jest dla mnie > nawet za du¿a. Aczkolwiek jak trzeba depn±æ to silnik siê nie oci±ga - > tylko zamruczy jakby z zadowoleniem i idzie. > > Co do skrzyni to nie jestem pewien ale z tymi tsi s± tylko 6-biegowe. > Zreszt± w tym silniku 5-biegowa to by³o by nieporozumienie, bowiem auto > jak wspomnia³em spokojnie idzie od 2k. Mi chodzi o skrzynie DSG - 7 biegow± ale to juz jest duza roznica w cenie, pytalem z ciekawosci. Jesli chodzi o spalanie to producent podaje roznice 0.1 litra / 100km wiec nawet jesli by bylo 0.5 l to bez znaczenia dla mnie. Roznicea w cenie to nieco ponad 3kzl czyli roczne ubezpieczenie. No nic....musze zdecydwac :) |
adym wrote:
> > Mi chodzi o skrzynie DSG - 7 biegow± ale to juz jest duza roznica w > cenie, pytalem z ciekawosci. > Jesli chodzi o spalanie to producent podaje roznice 0.1 litra / 100km > wiec nawet jesli by bylo 0.5 l to bez znaczenia dla mnie. Roznicea w > cenie to nieco ponad 3kzl czyli roczne ubezpieczenie. No nic....musze > zdecydwac :) ja bym bra³ mocniejsze... ale dla mnie 122km to po prostu by³oby za ma³o pytanie czym je¼dzi³e¶ do tej pory oraz jakie to mia³o osi±gi... czyli czy bêdziesz w stanie opanowaæ t± moc... -- pozdrawiam <-- prywatna strona <-- forum dla fotografow slubnych <-- forum dla par mlodych z okolic £odzi |
Dnia 13 Oct 2008 12:31:48 +0200, Rosomaczunio napisa³(a):
> Widzia³e¶ jaki¶ nowoczesny silnik który pada po 100 tys.? ;> No, ale bywa, ¿e padaj± w nim podzespo³y T. |
From: "zkruk [Lodz]" :
> ja bym bra³ mocniejsze... ale dla mnie 122km to po prostu by³oby za ma³o > pytanie czym je¼dzi³e¶ do tej pory oraz jakie to mia³o osi±gi... > czyli czy bêdziesz w stanie opanowaæ t± moc... Do tej pory, jezdzilem fabia 75KM. Jestem wlasnie po jezdzie probnej wersja 122KM. Jak dla mnie wystarczy. Rozczarowany jestem tylko, ze oczekiwanie na skonfigurowany model to 4 miesiace :-/ Ewentualnie mozna brac to co jest dostepne. No i sprzedawca zaproponowal mi cene taka jak na stronie VW, dorzucil tylko opony i dywaniki. Troche skromnie :) |
> No i sprzedawca zaproponowal mi cene taka jak na stronie VW,
> dorzucil tylko opony i > dywaniki. Przestrasz go recesja ;) -- Pozdrawiam Sebastian S. |
U¿ytkownik "adym" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gd03b2$gin$.neostrada.pl... > Do tej pory, jezdzilem fabia 75KM. > Jestem wlasnie po jezdzie probnej wersja 122KM. Jak dla mnie wystarczy. > Rozczarowany jestem tylko, ze oczekiwanie na skonfigurowany model to 4 > miesiace :-/ > Ewentualnie mozna brac to co jest dostepne. > No i sprzedawca zaproponowal mi cene taka jak na stronie VW, dorzucil > tylko opony i > dywaniki. Troche skromnie :) Przejed¼ siê jeszcze t± mocniejsz± wersj±, dop³ata niewielka a mocy nigdy dosyæ :) Co do czekania to albo tak albo poszukaj w DE, moze bêdzie od rêki. -- pozdrawiam kml |
Tomasz Nowicki pisze:
> Dnia 13 Oct 2008 12:31:48 +0200, Rosomaczunio napisa³(a): > > >> Widzia³e¶ jaki¶ nowoczesny silnik który pada po 100 tys.? ;> > > No, ale bywa, ¿e padaj± w nim podzespo³y 2 lata to zazwyczaj jest jeszcze wszystko na gwarancji - raz ¿e staraj± siê tak ¿eby w tym czasie nic nie pada³o. A nawet jak ju¿ pada, to komponent siê wymienia a klientowi mówi ¿e pad³ bezpiecznik ;) |
> 2 lata to zazwyczaj jest jeszcze wszystko na gwarancji - raz ¿e staraj±
> siê tak ¿eby w tym czasie nic nie pada³o. Dlaczego tak twierdzisz? Przecie¿ w interesie ASO jest wymieniaæ, w koñcu to na koszt producenta, a nie serwisu :-). Podczas u¿ytkowania poprzednich aut (od nowo¶ci), tak¿e teraz, nie mia³em problemów z wymianami najmniejszych dupereli. Ba, podczas przegl±dów obecnego auta sam serwis informowa³ mnie ¿e co¶ jest do wymiany (tak by³o dwa razy ze ¶wiecami ¿arowymi, których padniêcia nawet nie odczuwa³em). Oczywi¶cie zale¿y jeszcze jakie ASO ma warunki umowy z producentem... |
U¿ytkownik "adym" :
Dzieki wszystkim. W koncu poszedlem obok do salonu skody i dostalem 15k zl rabatu na Octavie kombi w najbogatszej wersji z silnikiem 1.9tdi. Nie ta dynamika i cisza co tsi ale mnie wystarczy :) Pozdrawiam |
> W koncu poszedlem obok do salonu skody i dostalem 15k zl rabatu na Octavie kombi w najbogatszej wersji z silnikiem 1.9tdi. Nie ta dynamika i cisza co tsi ale mnie wystarczy :) a nie chciales 1.8 tsi do tej octavii? 160 KM to nie 105 a w cenie chyba nie ma drastycznej roznicy no i przepasc jesli chodzi o kulture pracy pozdr. arek |