![]() |
Re: przeglady gwarancyjne
On Thu, 13 Aug 2009 23:01:07 +0200, Laphroaig <> wrote:
[...] > W poprzednich moto robilem to sam ale w tym mam jeszcze gwarancje i > szkoda by bylo ja utracic. Leslie -- Leszek 'Leslie' Karlik |
Uzytkownik "Laphroaig" <> napisal . > > Jest jeszcze jeden aspekt. Pocieszam sie, ze jak bede sprzedawal go > (pewnie gdziez za dwa sezony) to taka pieczatka z serwisu zrobi dobre > wrazenie na kupujacym ;). No nie wiem. Dwa sezony to 3-4 serwisy, do których doplacisz "za-nic-czego-nie-dasz-rady-zrobic-sam-w-kilkanascie-minut" po kilkaset PLN za kazdym razem. Widzi mi sie, ze przy duzej dozie szczescia do zaslepionego kupujacego, wyjdziesz na zero. Tradycyjne Harleye to proste zabawki. Gdybym mial swojego serwisowac w ASO, to chyba powinienem to samo robic z Uralcem. No bo czym to sie rózni? Ze w jednym popychacze sa regulowane hydraulicznie, a w drugim mam srubki? Ja nawet w zasilaniu nie mam wielkiej róznicy. A nawet Ural jest bardziej skomplikowany, bo ma dwa gazniki, a nie jeden. U Ciebie zapewne jest wtrysk? Z tym doswiadczenia nie mam zadnego, ale to sie chyba nie reguluje co 8000km, prawda? Pozdr, Jimmie |
U¿ytkownik "marider" <> napisa³ w wiadomo¶ci >> Dok³adnie. Co w tym przegl±dzie jest takiego, czego siê nie da zrobiæ >> samemu, nawet bêd±c prawie totalnym lewusem? > > Nie masz pieczatki ASO, chyba ze wyskrobiesz ja sobie z ziemniaka i > przybijesz stempel w ksiazce serwisowej xD Fakt; kiedy kupowa³em swojego (mia³ wtedy ze 2 lata), do g³owy mi nie przysz³o, ¿eby pytaæ o ksi±¿kê serwisow±. Nawet nie wiem, czy j± mam gdzie¶ na dnie szuflady. Chyba nie. > > Fakt, cena za wymiane filtra i oleju spora ale mozna jak Adam Slodowy - > "Zrob se sam" ;] Chyba ze od tego traci sie gwarancje a to juz inna > sprawa.. Objawi³a mi siê w³a¶nie ciekawa prawda o moim postrzeganiu tego tematu. Bardziej mnie interesuje gwarancja w s³u¿bowym samochodzie, ni¿ we w³asnym Sporciaku. Pozdr, Jimmie |
Swiety Jimmie wrote:
> Uzytkownik "Laphroaig" <> napisal . > No nie wiem. Dwa sezony to 3-4 serwisy, do których doplacisz > "za-nic-czego-nie-dasz-rady-zrobic-sam-w-kilkanascie-minut" po kilkaset PLN > za kazdym razem. Widzi mi sie, ze przy duzej dozie szczescia do zaslepionego > kupujacego, wyjdziesz na zero. MYsle, ze skonczy sie na dwoch serwisach (3-ci po 16kkm) ale zgadzam sie z Toba, ze to mozna zrobic wszystko samemu i tez mnie korci zeby to zrobic. Juz sie naumialem przy dragstarze :). Ale glownym argumentem jest gwarancja. I pewnie ten pierwszy zrobie i tak, drugi przeglad przypadlby pewnie juz po skonczeniu gwarancji i wtedy bede juz chyba robil to sam, Tez nie jestem skory oddawac kupe kasy li tylko za pieczatke (przy tym pierwszym przegladzie place jeszcze niejako za gwarancje) > U Ciebie zapewne jest wtrysk? Tak, wtrysk > to sie chyba nie reguluje co 8000km, prawda? RAczaj nie, w ogole ten zakres czynnosci jest dosyc ubogi (Kuczu: swiec nie kaza wymieniac a tylko sprawdzic ) ale pewne czynnosci sa mi zupelnie obce (np. ustawienie lozyska glowki ramy) -- pozdr Laphroaig Sportster 883 |
On Thu, 13 Aug 2009 23:27:47 +0200, Laphroaig <> wrote:
[...] > Ale glownym argumentem jest gwarancja. I pewnie ten pierwszy zrobie i > tak, drugi przeglad przypadlby pewnie juz po skonczeniu gwarancji i > wtedy bede juz chyba robil to sam, Tez nie jestem skory oddawac kupe > kasy li tylko za pieczatke (przy tym pierwszym przegladzie place jeszcze > niejako za gwarancje) I tam. :-) Raczej za pewno¶æ ¿e nie trzeba siê bêdzie wyk³ócaæ i straszyæ UOKiK gdyby chcieli siê stawiaæ. Na szczê¶cie prawo pilnuje ¿eby producent nie móg³ jako warunek udzielenia gwarancji stawiaæ zrobienia przegl±du tylko w Autoryzowanym Hiperserwisie i nie trzeba robic laski panu derechtorowi. ;-) Leslie -- Leszek 'Leslie' Karlik |
.. U Ciebie zapewne jest wtrysk?
> Z tym doswiadczenia nie mam zadnego, ale to sie chyba nie reguluje co > 8000km, prawda? > W moim gutku (w zasadzie konstrukcja podobna to HD) na pierwszym przegl±dzie wymieniali wszystkie 3 oleje w sumie 4 litry. synchronizowali wtryski dokrêcali g³owice regulowali zawory, wymieniali swiece tak jest w serwisówce. Na pierwszy przeglad mysle ze warto postawic do ASO, jest to czas w którym wszystko uk³ada sie jeszcze w motocyklu. No i pieczatka dobrze wylg±da w ksi±¿ece, potem to mozna juz sobie odpuscic. pozdr Subframe, Bellagio |
Subframe pisze:
> wymieniali wszystkie 3 oleje w sumie 4 litry. tu sa dwa oleje > synchronizowali wtryski tu nie ma co synchronizowac > dokrêcali g³owice tu nie trzeba > regulowali zawory, tu same sie reguluja > wymieniali swiece Niby serwisowka nie kaze przy tym przebiegu. > tak jest w serwisówce. > > Na pierwszy przeglad mysle ze warto postawic do ASO, jest to czas w > którym wszystko uk³ada sie jeszcze w motocyklu. > No i pieczatka dobrze wylg±da w ksi±¿ece, potem to mozna juz sobie > odpuscic. serwisowke z pieczatkami mozna bez problemu kupic w necie. Do czego chcesz i z jakim przebiegiem chcesz. Od jakiegos czasu ksiazeczki nie sa dla mnie wiarygodne. -- Kuczu LOUD BLACK PIPES SAVE LIVES !! Harley Davidson FXR-C 666 Edition |
U¿ytkownik "Kuczu" napisa³ w wiadomo¶ci news:h637d6$1de$.pl... > Subframe pisze: > >> Na pierwszy przeglad mysle ze warto postawic do ASO, jest to czas w >> którym wszystko uk³ada sie jeszcze w motocyklu. >> No i pieczatka dobrze wylg±da w ksi±¿ece, potem to mozna juz sobie >> odpuscic. > > serwisowke z pieczatkami mozna bez problemu kupic w necie. Do czego > chcesz i z jakim przebiegiem chcesz. Od jakiegos czasu ksiazeczki > nie sa dla mnie wiarygodne. Niby ksi±¿eczki nie s± wiarygodne. Ale je¶li poparte np. fakturami albo papierkami z przegl±dów [nie polskich, oczywi¶cie] to wiesz, w co¶ trzeba wierzyæ. Podobnie jak liczniki. Sam ostatnio by³em u elektromechanika i przy mnie przyjecha³o trzech klientów z ró¿nymi licznikami wymontowanymi z aut - do "korekty". A by³em w warsztacie mo¿e ze dwa kwadranse. A poza tym - wiadomo, wiarygodny powinien byæ sprzedawca. I to na tyle, ¿e nawet, je¿eli odnajdê jak±¶ lukê w jego bajeczce, w±tpliwo¶ci rozstrzygnê na jego korzy¶æ. In dubio pro reo, nie Mariuszu i Leszku? ATSD jakby mnie by³o staæ na motocykl prawie nowy, to w czasie obowi±zuj±cej gwarancji je¼dzi³bym do ASO czy innego serwisu, choæby dla wykrycia ewentualnych niedoróbek monta¿owych. Bo na kopanie siê z koniem przy nieuznaniu gwarancji, bo nie korzysta³em z ASO to nie mia³bym potem si³y. Oczywi¶cie, wiem, ¿e nie maj± prawa... Nowe sprzêty maj± plusy dodatnie i plusy ujemne, jak widaæ. -- Jasio vx etz Jesli wyszlo Ci raz, sprobuj raz jeszcze. FAQ: |
Jasio pisze:
> > to w czasie obowi±zuj±cej gwarancji je¼dzi³bym do ASO czy innego serwisu, choæby dla > wykrycia ewentualnych niedoróbek monta¿owych. Bo na kopanie siê z koniem > przy nieuznaniu gwarancji, bo nie korzysta³em z ASO to nie mia³bym potem > si³y. Oczywi¶cie, wiem, ¿e nie maj± prawa... Tez tak uwazam, dlatego na pierwszy przedglad na pewno pojde do ASO. Mimo, ze jestem zaskoczony tym, ile sobie licza za te przyjemnosc (mniej placilem za pierwszy przeglad samochodu) -- pozdr Laphroaig Sportster 883 |
Witka egejn
Powyzsza dyskusja nie zmienila mojej decyzji co do pierwszego, gwarancyjnego przegladu. Mimo ceny i zakresu czynnosci, ktory jest do zrobienia samemu. Kolejne przeglady sobie daruje. Natomiast skoro juz sie udaje na ten przeglad, to moze powinienem zwrocic uwage w serwisie na osiagi tego moto. I stad kolejne pytanie do uzytkownikow sporciaka 883: Jak sie da tym szybko pojechac? Gdzies czytalem, ze 170 km/h. Moj jakos tyle nie daje rady. Mam wrazenie, ze 140 to jest to co spokojnie da sie tym pojechac a czy wiecej? Nie mowie tutaj o komforcie jazdy przy takiej v bo wiadomo ze jest kiepski. Ale czy te 170 powinno byc realne? Ma sens skarzyc sie na to w serwisie? A moze te 170 to tylko z gorki i osiagniete po 10 minutach rozpedzania i lezenia na baku? Aha, licznik mam wyskalowany w km/h :) -- pozdr Laphroaig Sportster 883 |