![]() |
Re: Co zrobiæ z takimi pajacami?
>>> By³o ju¿ omawiane, wszystkie Twoje argumenty zosta³y obalone.
>> W twoim mniemaniu, ale nie wszyscy przyznali ci racjê. > No Ty nie ;) Ja te¿ i wielu innych :) |
>>Wiesz, ja jadê le¶n± drog± z korzeniami 60km/h ale cherokee,
>>audi nie wjadê tam w ogóle :) Wiêc taki dowód mo¿esz sobie wiesz. > > Jadê po prawym samochodem tej samej klasy co ty. Zatem - twoje dziury > sa wyimaginowane. Ca³y czas jeste¶ w b³êdzie. Prawodawca da³ w³a¶nie "woln± rêkê" kierowcom pisz±c "mo¿liwie blisko prawej". Dla jednego kierowcy "mo¿liwie blisko" to bêdzie 5 cm od tej krawêdzi, za¶ dla innego 3m mo¿e byæ zbyt blisko. Samochody od siebie siê ró¿ni±. Ró¿na jest wielko¶æ kó³, rozstaw tych kó³, konstrukcja samochodów, przez co ró¿ne jest ich zachowanie na drodze podczas jazdy po nierówno¶ciach i dziurach. Chyba nie powiesz, ¿e tak samo bezpiecznie siê jedzie Maluchem jak i ciê¿arowym Volvo ? Tam, gdzie kierowca ciê¿arówki nawet nie odczuje nierówno¶ci, Maluchem obróci przy prêdko¶ci 50km/h. Prawodawca jednak te¿ przewidzia³ sytuacjê blokowania lewego pasa ruchu i na³o¿y³ obowi±zek "unikaæ wszelkiego dzia³ania, które mog³oby spowodowaæ zagro¿enie bezpieczeñstwa lub porz±dku ruchu drogowego, ruch ten utrudniæ albo w zwi±zku z ruchem zak³óciæ spokój lub porz±dek publiczny". Reasumuj±c: Mam obowi±zek jechaæ mo¿liwie jak najbli¿ej prawej krawêdzi o ile nie wystêpuj± czynniki, które mi to uniemo¿liwiaj±. Jednocze¶nie nie mogê byæ zawalidrog± utrudniaj±cym ruch na drodze. Zatem mam prawo poruszaæ siê dowolnym pasem ruchu w dowolnej odleg³o¶ci od prawej krawêdzi, kiedy zachodzi ku temu potrzeba, jednak w chwili, kiedy ta moja jazda utrudni³a by komukolwiek ruch, mam obowi±zek doprowadziæ do sytuacji, kiedy nie bêdê tego ruchu utrudnia³ np. zwalniaj±c i zje¿d¿aj±c na prawy pas ruchu, choæ niekoniecznie, poniewa¿ mo¿e siê zdarzyæ i taka sytuacja, ¿e w³a¶nie ta moja jazda prawym pasem ruchu w³a¶nie bêdzie utrudnianiem jazdy innym np. jest to pas dla autobusów. Tak wiêc Adasiu jak widzisz poza ¶lepym, a w dodatku b³êdnym interpretowaniem przepisów PoRD, prawodawca pozostawi³ kierowcom w wielu przypadkach mo¿liwo¶æ u¿ywania "rozumu" oraz podejmowania decyzji na podstawie w³snego do¶wiadczenia. Ty jako zwyk³y kierowca nie masz prawa odbieraæ komukolwiek tego prawa, narzucaj±c swoje, w³asne, b³êdne interpretacje. |
On Thu, 31 Jul 2008 23:06:34 +0200, "Jacek \"Plumpi\""
<> wrote: >>>Wiesz, ja jadê le¶n± drog± z korzeniami 60km/h ale cherokee, >>>audi nie wjadê tam w ogóle :) Wiêc taki dowód mo¿esz sobie wiesz. >> >> Jadê po prawym samochodem tej samej klasy co ty. Zatem - twoje dziury >> sa wyimaginowane. > >Ca³y czas jeste¶ w b³êdzie. Jacusiu, znów pomyli³es osoby. Uzyj pierwszej. >Prawodawca da³ w³a¶nie "woln± rêkê" kierowcom pisz±c "mo¿liwie blisko >prawej". Niestety, nie przewidzia³, ¿e bêd± je³opy które nie rozumiej±c prawa beda go naci±ga³y tak, jak im siê wydaje. >Reasumuj±c: >Mam obowi±zek jechaæ mo¿liwie jak najbli¿ej prawej krawêdzi o ile nie >wystêpuj± czynniki, które mi to uniemo¿liwiaj±. Niemal dobrze. K³opot w tym, ¿e czynniki te nei moga byc zalezne od Ciebie. Prêdko¶æ jest zalezna od Ciebie. -- ___________ (R) /_ _______ Adam 'Trzypion' P³aszczyca (+48 502) 122 688 ___/ /_ ___ ul. na Szaniec 23/70 31-560 Kraków (012) 378 31 98 _______/ /_ ___________/ PMS++PJ+S*+++P+++M+++W--P+++X+++L+++B+M+++Z++T-WCB++ |