![]() |
Re: regulator - amator ruchu
U¿ytkownik "Adam Kowalski" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gectsu$d16$.neostrada.pl... > U¿ytkownik "neelix" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:gecqls$58e$.neostrada.pl... >> >> U¿ytkownik "Przembo" <> napisa³ w wiadomo¶ci >> news:gec77e$r20$.pl... >>> *neelix* napisal(a) w news:gec758$6i5$.neostrada.pl: >>>> Zasada kultury jest prosta: nie pchaj siê chamie tylko stañ w kolejce. >>>> Jak ja stojê to inni te¿ mog±. >>> >>> Mylisz kulture z glupota. >> >> Dupcenie kogo¶ nie ma nic wspólnego z kultur±. > > ¯adna analogia nie bêdzie tutaj trafiona, ale mo¿e taki ma³y przyk³ad. > Za³ó¿my, ¿e Pan Nowak gra na gie³dzie i na pó³ roku, kwarta³ przed > szczytem hossy (czerwiec 2007) wyprzedawa³ swoje akcje (z du¿ym zyskiem) > mimo, ¿e wiêkszo¶æ ludzi wtedy masowo kupowa³a kuszona wysokimi wzrostami, > reklamami w TV, itd. Teraz ci ludzie notuj± ogromne straty bo od pó³tora > roku mamy bessê. Co by nie mówiæ pieni±dze nie bior± siê z nik±d i zyski > Pana Nowaka to straty tych co ¼le zainwestowali. Ale przecie¿ nikt im nie > kaza³ kupowaæ przewarto¶ciowanych akcji, kiedy by³o wiadomo, ¿e jest ju¿ > za drogo i balon mocno nadmuchany. Podobnie nikt Panu Nowakowi nie kaza³ > sprzedawaæ akcji z zyskiem. Nikt nie zrobi³ nic zabronionego, ale czy > jednak kultura nie nakazywa³aby aby Pan Nowak nie sprzedawa³ akcji w > szczycie hossy i stan±³ po stronie wiêkszo¶ci inwestorów? A mo¿e Pan Nowak > teraz powinien swoje zyski oddaæ pozosta³ym i by³oby sprawiedliwie? A czy zrobi³ to zgodnie z prawem, bo wciskaj±cy siê na chama prawo ³amie i zagra¿a bezpieczeñstwu. Przyk³ad oderwany od tematu. neelix |
*neelix* napisal(a) w news:gefilq$fu1$.neostrada.pl:
>> Nikt nie zrobi³ nic zabronionego, ale czy jednak kultura nie >> nakazywa³aby aby Pan Nowak nie sprzedawa³ akcji w szczycie hossy i >> stan±³ po stronie wiêkszo¶ci inwestorów? A mo¿e Pan Nowak teraz >> powinien swoje zyski oddaæ pozosta³ym i by³oby sprawiedliwie? > A czy zrobi³ to zgodnie z prawem, bo wciskaj±cy siê na chama prawo ³amie > i zagra¿a bezpieczeñstwu. Przyk³ad oderwany od tematu. Ale pieniadze na te akcje to z pewnoscia ukradl, wiec komus szkodzi, zagraza tez gospodarce i praworzadnosci. A poza tym nie oszukujmy sie to ten koles sprzedajacy akcje w po wysokiej cenie to ten sam cwaniak wciskajacy sie na chama :) Otworz oczy, z tym wciskaniem sie na chama troche sie zaciales, prawda? Chyba ze w Twojej okolicy sa same chamy, to wspolczuje. Pozdr |
*Adam P³aszczyca* napisal(a)
>> Opisalem rzeczywistosc w Polsce - miasto pomine bo sie do niemieckosci >> ktos dopieprzy... ;) > Zapomnia³e¶ dodaæ 'wymy¶lon±' pomiêdzy 'rzeczywistosæ' a 'w'. Powalila mnie sila i rzeczowosc "argumentow". >> I niby jakbym mial Ci to dowiesc? Nakrecic kilkunastominutowy, czy >> polgodzinny film w korku? Daj spokoj z ta dziecinada, obaj doskonale >> wiemy, ze jesli fakty swiadcza przeciw Twoim teoriom to tym gorzej >> dla faktow ;) > Nakrêæ minutowy. Rozwaze to, oczywiscie jak tylko sie podniose spod ciezaru Twoich docinek. Pozdr |
*Adam P³aszczyca* napisal(a)
>> W tym tygodniu widzialem ze dziala praktycznie 1:1 > Oczyma wyobra¼ni to mog³e¶ widzieæ... > Kraków, ul. Ofiar D±bia, Kraków - obwodnica autostrady. Kraków - > Zakopianka. > I praktycznie ka¿de zwê¿enie na A4 od Katowic do Krakowa. Oczyma wyobrazni kazdy widzi co chce, sam doskonale o tym wiesz. Gdañsk Jana z Kolna w kierunku centrum Gdañsk Do Studzienki z Grunwaldzka W tym pierwszym zamek zaczal dzialac jakos niedawno, w tym drugim dziala od kilku lat, moze nie zawsze 1:1, tu z 30m przed swiatlami robia sie 2 pasy i z jakies 70m za nimi sie schodza w 1, wykorzystanie 2 pasow znacznie zwieksza przepustowosc skrzyzowania. Jeszcze do niedawna ta druga krzyzowke pokonywalem czesto kilka razy dziennie, im wieksze korki tym ladniej sie zapina zamek przed zwezeniem. > Nic nie zacznie dzia³aæ. Jakby mia³o zacz±æ dzia³aæ, to by dzia³a³o po > tym, jak regulator zjedzie przed zwê¿eniem na prawy. Jasssne... Pozdr |
U¿ytkownik "Przembo" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:ged6eh$bj4$.pl... > *neelix* napisal(a) w news:gecqls$58e$.neostrada.pl: >> Dupcenie kogo¶ nie ma nic wspólnego z kultur±. > > Jesli ktos chce byc dupcony to nie moja brocha. Chcesz stac? Prosze bardzo > stoj, ale nic Ci do tego jak ktos pojedzie ZGODNIE Z PRZEPISAMI wolnym > pasem. Zawsze sie znajdzie na koncu ktos na tyle inteligentny by stosowac > cywilizowane metody, co prawda przy rzeszy kolejkowiczow bedzie to > cwaniactwo, ale inaczej tacy jak Ty nie zrozumieja ze 2 pasy sa nie od > ladnego wygladania, tylko od jazdy po nich. Na prawde po to jest wicej niz > jeden pas, jak twirdzisz inaczej udowodnij ze drugi pas jest jedynie > ozdoba. Dobrze, zgoda, niech jedzie, tylko za wciskanie siê na si³ê kastracja albo kulka w ³eb. ;-) Podje¿d¿a i czeka na zlitowanie. >>> Nie ma wciskania sie... niewazne i tak nie zrozumiesz. >> Nie, no pewnie. Sami ich zapraszamy do zmiany pasa i jeszcze siê >> k³aniamy. Sprawa prosta jak drut. Nie ma nic do rozumienia. > > Tak to mniej wiecej wyglada w wolno posuwajacym sie lub stojacym korku. > Ostatnio pewien mily starszy pan w Volvo wykonal gest przed zwezenim bym > ja przed niego wjechal, a pare dni wczesniej w tym samym miejscu ja pewnej > niewiascie zaproponowalem wjechanie przde mnie. > Ja takich korkogennych miejsc unikam jak ognia, ale jak juz wpadne w korek > to widze czesto zachodni model zachowania. > Zaraz pewnie mi zarzucisz, ze jak unikam korkow to pewnie jezdze mniej > zakorkowanymi ulicami, tak, przyznaje sie bez bicia, wole pojechac inna > trasa jesli mam mozliwosc i nie solidaryzuje sie z kolejkowiczami i tymi > stojacymi akurat dwie ulice dalej... No coz. To mo¿e zamiast litowaæ siê nad lewopasowcami we¼ jeszcze pod uwagê tego za sob± i nastêpnego i nastêpnego na w³a¶ciwym pasie, którzy podczas krótkiego odcinka zostali wielokrotnie wydupceni przez lewych cwaniaczków. No, ale Ty korzystasz z lewizny to i innych lewusów bez mrugniêcia okiem wpuszczasz. Ja te¿ czasem wpuszczam, ale cwaniaczków traktujê per noga. >> No tak. Stoj±cy w kolejce i oczekuj±cy na swoj± kolej to cham, a cwaniak >> na lewym pasie to my¶l±cy kierowca. Na chamstwo jest jednak skuteczna >> metoda: jak nie regulator to zero wpuszczania i zero wnikania czy kto¶ >> niezorientowany czy cham. Niech cierpi± wszyscy na lewym pasie. > > Powyzsza wypowiedzia udowadniasz ze jestes chamem na drodze. Prezentuesz > model majacy na celu rozwalenie cywilizowanego sposobu pokonywania zwezen, > z Twoim podejscie zamek nigdy i nigdzie sie nie uda. Nie bêdê siê powtarza³ co s±dzê na temat chama i my¶l±cego kierowcy. Dopóki na drodze bêd± cwaniaczki nie bêdzie cywilizowanego sposobu na nic. Je¿eli wymusi go prawo to zrobi dobrze tylko cwaniakom. Zreszt± nie dziwota. Prawo zawsze broni ró¿niste kanalie a kopie praworz±dnego. > Na zachodzie jednak dziala, wiec nie pieprz glupot ze tu w koncu tak nie > bedzie. Na to potrzeba czasu i jak zawsze otwartego umyslu, w koncu > madrzejsi od nas to wymyslili, wiec trzeba czerpac pelnymi garsciami ze > sprawdzonych wzorcow. Tak jak ze ¶wiate³ w dzieñ, bo w skandynawii ¶wiec±. Daj spokój z tymi wzorcami. Ka¿dy kraj staæ na w³asne rozwi±zania adekwatne do sytuacji. >> Mo¿e gdzie¶ lokalnie poziom chamstwa, które budzi agresjê jest mniejszy. >> To wyj±tek. Ja nie jestem przeciw dobrym rozwi±zaniom tylko za walk± z >> wszechobecnym chamstwem. Ty wiesz jak ja siê czujê kiedy raz na wiele >> wiele razy naprawdê ¶pieszê siê i znajdê siê na lewym pasie? Czujê siê >> w³a¶nie jak taki cham i cwaniak, którego sam têpiê. Dlatego nie >> cwaniaczê. > > Czy powyzsze oznacza ze jak cos lokalnie dziala, to wszedzie indziej sie > nie uda? Ja sadze ze z czasem w wiekszosci miejsc tak bedzie. Ludzie > twierdzacy, ze sie nie uda raczej nie pomagaja. Na to trzeba lat, a mo¿e nawet pokoleñ oraz sprzyjaj±cych okoliczno¶ci. Nie uda siê tam, gdzie jest du¿e natê¿enie ruchu, bo tam jest w³a¶nie du¿y poziom chamstwa i du¿e na nie oburzenie. To w³a¶nie nie pomaga. Przeszkod± s± cwaniaczki. Przecie¿ widaæ kto kulturalnie i cierpliwie prosi o u³atwienie, a kto wciska siê na chama, bo ma szrota i niczym poza obcierk± i mandatem nie ryzykuje. Popatrz jak traktowana jest L-ka. Cwaniaczki dupc± wtedy na ca³ego. neelix |
U¿ytkownik "Przembo" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gefilk$8dp$.pl... > *neelix* napisal(a) w news:gefilq$fu1$.neostrada.pl: >>> Nikt nie zrobi³ nic zabronionego, ale czy jednak kultura nie >>> nakazywa³aby aby Pan Nowak nie sprzedawa³ akcji w szczycie hossy i >>> stan±³ po stronie wiêkszo¶ci inwestorów? A mo¿e Pan Nowak teraz >>> powinien swoje zyski oddaæ pozosta³ym i by³oby sprawiedliwie? >> A czy zrobi³ to zgodnie z prawem, bo wciskaj±cy siê na chama prawo ³amie >> i zagra¿a bezpieczeñstwu. Przyk³ad oderwany od tematu. > > > Ale pieniadze na te akcje to z pewnoscia ukradl, wiec komus szkodzi, > zagraza tez gospodarce i praworzadnosci. A poza tym nie oszukujmy sie to > ten koles sprzedajacy akcje w po wysokiej cenie to ten sam cwaniak > wciskajacy sie na chama :) > > Otworz oczy, z tym wciskaniem sie na chama troche sie zaciales, prawda? > Chyba ze w Twojej okolicy sa same chamy, to wspolczuje. Tutaj prawo drogowe ¶mierdzi. Du¿y ruch i du¿e chamstwo. Dzieki za wspó³czucie. neelix |
U¿ytkownik "Adam Kowalski" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:geefue$ljk$.neostrada.pl... > U¿ytkownik "Przembo" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:ged6eh$bj4$.pl... >> Ja takich korkogennych miejsc unikam jak ognia, ale jak juz wpadne w >> korek to widze czesto zachodni model zachowania. >> Zaraz pewnie mi zarzucisz, ze jak unikam korkow to pewnie jezdze mniej >> zakorkowanymi ulicami, tak, przyznaje sie bez bicia, wole pojechac inna >> trasa jesli mam mozliwosc i nie solidaryzuje sie z kolejkowiczami i tymi >> stojacymi akurat dwie ulice dalej... No coz. > > No piêknie, unikasz korków. I ju¿ w³a¶ciwie niektórzy mogliby Ciê nazwaæ > teraz chamem, cwaniakiem, zarzuciæ brak kultury, itd. bo zamiast staæ jak > wszyscy na zakorkowanej ulicy to szukasz objazdów i jedziesz pust± tras± 2 > ulice dalej. No i jeste¶ szybciej u celu ni¿ ci, którzy stoj± w korku, bo > pewnie w koñcu i tak wjedziesz przed te auta na jakim¶ skrzy¿owaniu :) Nie sprowadzaj tematu do absurdu, bo tym nic nie zyskujesz. neelix |
U¿ytkownik "Przembo" <> napisa³ w wiadomoœci news:geeft2$h17$.pl... > *Adam Kowalski* napisal(a) w news:geefue$ljk$.neostrada.pl: >> U¿ytkownik "Przembo" <> napisa³ w wiadomo¶ci >> news:ged6eh$bj4$.pl... >>> Ja takich korkogennych miejsc unikam jak ognia, ale jak juz wpadne w >>> korek to widze czesto zachodni model zachowania. >>> Zaraz pewnie mi zarzucisz, ze jak unikam korkow to pewnie jezdze mniej >>> zakorkowanymi ulicami, tak, przyznaje sie bez bicia, wole pojechac inna >>> trasa jesli mam mozliwosc i nie solidaryzuje sie z kolejkowiczami i tymi >>> stojacymi akurat dwie ulice dalej... No coz. >> No piêknie, unikasz korków. I ju¿ w³a¶ciwie niektórzy mogliby Ciê nazwaæ >> teraz chamem, cwaniakiem, zarzuciæ brak kultury, itd. bo zamiast staæ jak >> wszyscy na zakorkowanej ulicy to szukasz objazdów i jedziesz pust± tras± >> 2 ulice dalej. No i jeste¶ szybciej u celu ni¿ ci, którzy stoj± w >> korku, bo pewnie w koñcu i tak wjedziesz przed te auta na jakim¶ >> skrzy¿owaniu :) > > To zeby sie pograzyc dodam, ze jak moge to jezdze poza godzinami > szczytu... A czy w ramach walki z cwaniaczeniem móg³byœ przy³¹czyæ siê i wcale nie wyje¿d¿aæ? Po co siê rozdrabniaæ? ;-) neelix |
U¿ytkownik "Adam Kowalski" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gecs6u$8ra$.neostrada.pl... > U¿ytkownik "neelix" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:gec758$6i5$.neostrada.pl... >> Zasada kultury jest prosta: nie pchaj siê chamie tylko stañ w kolejce. >> Jak ja stojê to inni te¿ mog±. > > Ale co je¶li mamy 2 kolejki* (2 pasy)? Stajê w jednej kolejce (krótszej), > doje¿d¿am do zwê¿enia czyli koñca (pocz±tku) kolejki, w³±czam > kierunkowskaz i grzecznie wje¿d¿am na pas docelowy, uprzejmie bêd±c > wpuszczonym przez auto obok. Jestem cham i cwaniak czy nie? No przecie¿ s± 2 kolejki do jednej kasy. A o czym mówimy? > *s± 2 kolejki bo tak zaprojektowano drogê, gdyby projektant chcia³ aby tam > by³a 1 kolejka (1 pas) to by zaprojektowa³ w tym miejscu trawnik, chodnik, > cokolwiek innego. A dlaczego musia³ zaraz projektowaæ? Zwê¿enie mo¿e byæ czasowe(przebudowa). Je¿eli projektant projektuje w oderwaniu od prawa, a ustawodawca pisze prawo w oderwaniu od realiów to obu do gnoju. neelix |
*neelix* napisal(a) w news:gefjtk$hnn$.neostrada.pl:
> To mo¿e zamiast litowaæ siê nad lewopasowcami we¼ jeszcze pod uwagê tego > za sob± i nastêpnego i nastêpnego na w³a¶ciwym pasie, którzy podczas > krótkiego odcinka zostali wielokrotnie wydupceni przez lewych > cwaniaczków. No, ale Ty korzystasz z lewizny to i innych lewusów bez > mrugniêcia okiem wpuszczasz. A to skad wziales? Wiesz na jakiej zasadzie dziala zamek? Nie ma tych zasad duzo i nie sa one trudne: 1. wpuszcza sie przed siebie jedno auto 2. wpuszczony nie wpuszcza juz nikogo Szkoda ze tego nie wiedziales, nie ma tu miejsca na dupcenie kogokolwiek bo kto chce ustawia sie na krotszym pasie, ustawianie sie w kolejce to jak wypiecie tylka w pierdlu - wiadomo jak sie skonczy, wiec zale tylko do siebie ;) > Nie bêdê siê powtarza³ co s±dzê na temat chama i my¶l±cego kierowcy. > Dopóki na drodze bêd± cwaniaczki nie bêdzie cywilizowanego sposobu na > nic. Je¿eli wymusi go prawo to zrobi dobrze tylko cwaniakom. Zreszt± > nie dziwota. Prawo zawsze broni ró¿niste kanalie a kopie praworz±dnego. Zaiste, jesli prawo obejmie regule zamka to cwaniaczki nie beda mogli ominac korka, a tym samym zrobi sie im dobrze. Zamek i ustawianie sie na 2 pasach to jest wlasnie recepta. > Tak jak ze ¶wiate³ w dzieñ, bo w skandynawii ¶wiec±. Daj spokój z tymi > wzorcami. Ka¿dy kraj staæ na w³asne rozwi±zania adekwatne do sytuacji. Postuluj o zaoranie wszystkich nadnormatywnych pasow, wszak przed zwezeniem wystarczy tlko jeden. Albo moze zbierz 100.000 podpisow pod ustawa ktora bedzie stanowic ze wszystkie dodatkowe pasy ruchu sa zabronione i nalezy je zniszczyc. Bedziesz mial swoj wzorzec, taki, na ktory jeszcze nikt nie wpadl - jakby co to zaswiadcze ze to Ty wymysliles ;) > Na to trzeba lat, a mo¿e nawet pokoleñ oraz sprzyjaj±cych okoliczno¶ci. > Nie uda siê tam, gdzie jest du¿e natê¿enie ruchu, bo tam jest w³a¶nie > du¿y poziom chamstwa i du¿e na nie oburzenie. To w³a¶nie nie pomaga. > Przeszkod± s± cwaniaczki. Przecie¿ widaæ kto kulturalnie i cierpliwie > prosi o u³atwienie, a kto wciska siê na chama, bo ma szrota i niczym > poza obcierk± i mandatem nie ryzykuje. Popatrz jak traktowana jest > L-ka. Cwaniaczki dupc± wtedy na ca³ego. Czyli cwaniactwo i chamstwo samo zginie... ciekawe, a wrecz odwazna teza, niestety nieprawdziwa. Pozdr |