![]() |
Re: zalety auta z silnikiem diesla
U¿ytkownik "Boombastic" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:48afc968$0$29622$... >> Czyli sugerujesz ¿e nalezy utrzymywaæ obroty przy których moment obrotowy >> jest najwiekszy? Czy tez takie przy których moc jest najwieksza ? ( nie >> bardzo rozumiem po co ta dywagacja na temat mocy , ona w kazdym silniku >> wzrasta razem z obrotami prawie do maksymalnych.. ) > > Je¶li chcesz jechaæ dynamicznie to obroty powinny byc utrzymywane pomiêdzy > maksymalnym momentem a moca maksymaln±. Wtedy jeste¶ w stanie wykorzystaæ > dostêpna moc. A nie turlac siê na niskich obrotach i zastanawiac siê > dlaczego auto nie chce przyspieszaæ. Ja nie zastanawiam siê , ja wiem dlaczego nie przyspiesza. Ale dla mnie jazda przy 3000-4000 obrotów jest po prostu meczaca choæby z powodu ha³asu. Nie mówiac juz o zuzyciu paliwa - ró¿nica w miescie dochodzi³a do 3 litrów - próbowa³em i wiem. W zwi±zku z tym wole toczyc sie przy 2000 obrotów i redukowac bieg do przyspieszania. Cos za co¶. |
> Ja nie zastanawiam siê , ja wiem dlaczego nie przyspiesza. Ale dla mnie
> jazda przy 3000-4000 obrotów jest po prostu meczaca choæby z powodu > ha³asu. Nie mówiac juz o zuzyciu paliwa - ró¿nica w miescie dochodzi³a do > 3 litrów - próbowa³em i wiem. W zwi±zku z tym wole toczyc sie przy 2000 > obrotów i redukowac bieg do przyspieszania. Cos za co¶. To nie narzekaj, ¿e benzyna jest s³aba. To jest inny silnik i zachowuje sie zupe³nie inaczej. |
> Ja nie zastanawiam siê , ja wiem dlaczego nie przyspiesza. Ale dla mnie
> jazda przy 3000-4000 obrotów jest po prostu meczaca choæby z powodu > ha³asu. Nie mówiac juz o zuzyciu paliwa - ró¿nica w miescie dochodzi³a do > 3 litrów - próbowa³em i wiem. W zwi±zku z tym wole toczyc sie przy 2000 > obrotów i redukowac bieg do przyspieszania. Cos za co¶. To nie narzekaj, ¿e benzyna jest s³aba. To jest inny silnik i zachowuje sie zupe³nie inaczej. |
Witam serdecznie.
> Jakie sa zalety (oprócz mniejszego spalania) a jakie wady silnika z dieslem. Nie zalejesz ¶wiec w g³êbokiej ka³u¿y. To chyba jedyna przewaga ;-) Pozdrawiam. Sebastian -- Wys³ano z serwisu OnetNiusy: |
Witam serdecznie.
> Jakie sa zalety (oprócz mniejszego spalania) a jakie wady silnika z dieslem. Nie zalejesz ¶wiec w g³êbokiej ka³u¿y. To chyba jedyna przewaga ;-) Pozdrawiam. Sebastian -- Wys³ano z serwisu OnetNiusy: |
kamil wrote:
> > Nie mowie tu o turbinkach wielkosci wiatraka od peceta, ale mocno > doladowanych autach. Impreza STI chocby ponizej 3000rpm nie jedzie > (porownujac oczywiscie do osiagow powyzej tych obrotow). bo to auto ma troche inaczej walki ustawione... krótko mówiac specjalnie tak zrobili.... za to jezdzi az milo w wyzszym rejestrze... ale ze startu subaru dosc latwo objechac... -- pozdrawiam <-- prywatna strona <-- forum dla fotografow slubnych <-- forum dla par mlodych z okolic Lodzi |
kamil wrote:
> > Nie mowie tu o turbinkach wielkosci wiatraka od peceta, ale mocno > doladowanych autach. Impreza STI chocby ponizej 3000rpm nie jedzie > (porownujac oczywiscie do osiagow powyzej tych obrotow). bo to auto ma troche inaczej walki ustawione... krótko mówiac specjalnie tak zrobili.... za to jezdzi az milo w wyzszym rejestrze... ale ze startu subaru dosc latwo objechac... -- pozdrawiam <-- prywatna strona <-- forum dla fotografow slubnych <-- forum dla par mlodych z okolic Lodzi |
Sami popatrzcie co *Fox* napisa³:
> Powiedz ile razy osiagnales 7000 obr/min? Naprawde mocy silnika benzynowego > sie nie wykorzystuje a moc dizla a owszem przy kazdym wyprzedzaniu bo jest w > obrotach ktore sa realne. Jak siê je¼dziæ nie umie to na pewno. Krzysiek Kie³czewski |
Sami popatrzcie co *Fox* napisa³:
> Powiedz ile razy osiagnales 7000 obr/min? Naprawde mocy silnika benzynowego > sie nie wykorzystuje a moc dizla a owszem przy kazdym wyprzedzaniu bo jest w > obrotach ktore sa realne. Jak siê je¼dziæ nie umie to na pewno. Krzysiek Kie³czewski |
Sami popatrzcie co *Pawe³ Ubysz* napisa³:
> Ja nie zastanawiam siê , ja wiem dlaczego nie przyspiesza. Ale dla mnie > jazda przy 3000-4000 obrotów jest po prostu meczaca choæby z powodu ha³asu. > Nie mówiac juz o zuzyciu paliwa - ró¿nica w miescie dochodzi³a do 3 litrów - > próbowa³em i wiem. W zwi±zku z tym wole toczyc sie przy 2000 obrotów i > redukowac bieg do przyspieszania. Cos za co¶. To znaczy, ¿e nie bardzo wiedzia³e¶ jak je¼dziæ wysokoobrotow± benzyn±. w szczególno¶ci nie wiedzia³e¶, ¿e po uzyskaniu prêdko¶ci "przelotowej" trzeba zmieniæ bieg na mo¿liwie najwy¿szy. Pzdr, Krzysiek Kie³czewski |