![]() |
Re: Nowa moda - blokowanie pasa
On Sat, 15 May 2010 09:35:13 +0200, JaromirD wrote:
>J. F. wrote: >>>Mój b³±d, ¿e napisa³em o 20 autach w korku a na schemacie jest 10. Dla >>>prostoty zamieñ 20 na 10 i bêdzie w porz±dku. >> >> Niewazne. Dojezdzasz i jestes ostatni w kolejce. >> Zeby przejechac szybciej ktos musi przejechac wolniej. >> >No to policz sobie kiedy zjedzie pi±ty, dziesi±ty, dwudziesty czy dwudziesty >pi±ty. Bo jak na razie to nie wiem, o co Ci chodzi. Dojezdzasz jako dwudziesty, to i stajesz gdzies na koncu kolejki. I przejedziesz tez jako dwudziesty - no moze 19-ty a moze 21, bo tak sie zlozy. Ale nie szybciej, niezaleznie od tego jak sobie czekaja. No chyba ze wrysujesz w ten schemat pare tirow. J. |
Użytkownik "JaromirD" <> napisał w wiadomości news:hslirh$rkm$.pl... > J. F. wrote: > >> On Fri, 14 May 2010 20:12:10 +0200, JaromirD wrote: >>>>> A który jestem w kolejce? >>>> Dopiero dojezdzasz, czyli ostatni :-) >>> >>>Mój błąd, że napisałem o 20 autach w korku a na schemacie jest 10. Dla >>>prostoty zamień 20 na 10 i będzie w porządku. >> >> Niewazne. Dojezdzasz i jestes ostatni w kolejce. >> >> Zeby przejechac szybciej ktos musi przejechac wolniej. >> >> J. > > No to policz sobie kiedy zjedzie piąty, dziesiąty, dwudziesty czy > dwudziesty > piąty. Bo jak na razie to nie wiem, o co Ci chodzi. > To najpierw sobie ze 3-4 razy przeczytaj to co napisałem, a nie zaczynaj odpowiadać na maila nie wiedząc o co chodzi. Przyjeżdżasz OSTATNI. Przed Tobą jest X samochodów. Stoją a) na jednym pasie b) na dwóch pasach Przepustowość zwężenia to 1 auto na minutę. Jak szybko dojedziesz do zwężenia? To jest zadanie na poziomie szkoły podstawowej. Jurand. |
U¿ytkownik "krzysiek82" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:4bed57a7$0$2596$... > ::[TOOMAS]:: pisze: >> Ci blokuj±cy to w³a¶nie debile. > > Nie do koñca, czego przyk³adem jest wjazd do zgierza od strony ³odzi. > > Po to s± dwa pasy aby z nich korzystaæ. > korzystaæ co nie znaczy jechaæ na wprost na pasie który s³u¿y do skrêtu w > lewo. > > Ale zawsze siê znajdzie jaki¶ inteligentny inaczej i >> bêdzie blokowa³ pusty pas.. > > Gdyby go nie blokowa³ by³by pe³ny cwaniaków którzy nie potrafi± poczekaæ. > Od pewnego czasu sam blokuje lewy pas, mimo i¿ jadê osobówk±, bo wkurwia > mnie do granic mo¿liwo¶ci wpychanie siê na chama samochodów na lokalnych > tablicach zw³aszcza buraków z tablicami EZG. Te kretyñskie t³umaczenia,¿e > spieszy mu siê do rodziny do domu niech sobie w buty wsadzi, a co ma > powiedzieæ kierowca tira który jeszcze ma przed sob± d³ug± trasê i stoi > przez takiego je³opa d³u¿ej. Kierowcy osobówek to niestety w pewnej czê¶ci > kretyni. To przestañ sam zachowywaæ siê jak debil, tylko jed¼ do koñca pasa i dopiero go zmieñ. Jurand. |
U¿ytkownik "z³oty" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:hskoth$1ap$... > Gotfryd Smolik news pisze: > >> >> Ale to jest siedemset osiemnaste rozwa¿anie kategorii "jajko >> czy kura" :) >> Rozwa¿ - jak ju¿ kto¶ napisa³ - sk±d mieliby siê wzi±æ "cfaniaki", >> jakby *wszyscy* kierowcy stosowali zamek *zawsze* kiedy mo¿na? >> Przecie¿ pasy by³yby zawsze zajête (przez "normalnych"). > > ..i bardzo dobrze, ze jest jak jest. Prawo polskie jest dobre i nie ma > sensu w nim znowu mieszac. Wbrew pogladom Juranda uwazam, iz nie wszystko > co sie sprawdza na zachodzie sprawdzi sie i w PL. Niestety..Slowianie maja > cwaniactwo we krwi i nawet przy super prawie beda kombinowac i patrzec jak > tu "innych wyrypac" (przykre ale Ciekawe jak to zrobisz, je¶li bêdziesz mia³ na drodze 2 pasy i wszyscy bêd± jechali metod± zamkna b³yskawicznego. PRzeniesiesz swoje auto przez barierkê, ominiesz korek jad±c po trawie i w podobny sposób wrócisz na drogê? > prawdziwe). Jestem zwolennikiem prawa, gdzie pojazd z konczacego sie pasa > musi zdac sie na kulture kierowcy pojazdu na pasie "niekonczacym sie". A > jednoczesnie propagowac w mediach (a nie wymuszac prawnie) zasady "zamka". > Zzymanie sie na "blokersow" jak ich nazywac tez jest bez sensu. Bo to > wlasnie oni dbaja o rowne tempo posuwania sie obu pasow i plynne > "zazebianie" sie zamka przed zwezka. No a - jak mniemam - o to "wyznawcom > zamka" chodzi..a nie nie o wyprzedzenie po cichutku ilustam aut? ;) > Gdyby ktos pytal: nie - nie jestem przeciwnikiem idei zamka. Ale w PL sa > sytuacje\miejsca, gdy "zamek" jest jedynie slusznym rozwiazaniem i > ..dziala. A sa i takie sytuacjemiejsca, ze zamek sie kompletnie nie > sprawdza i prowadzi do patologii. Nie prowadzi do patologii, tylko go trzeba umieæ stosowaæ. Jurand. |
On Sat, 15 May 2010 09:14:58 +0200, J_K_K wrote:
>U¿ytkownik "z³oty" <> napisa³ w wiadomo¶ci >> zalozenie: lewy pas sie konczy. Na prawym pasie przewaznie stoja >> ciezarowki. Uwzgledniajac nawet jazde do konca lewym pasem, nierzadko >> zanim ciezarowka ruszy zdazy "wcisnac sie" przed nia 2-3..a nawet czasem 4 Ciezarowka jak chce, no i moze jak pusta, to potrafi dynamicznie ruszac i miejsca nie zostawiac. >> osobowki z lewego (przy okazji skutkujac gwaltownym hamowaniem tejze >> ciezarowki by nie rozwalic ostatniego wciskajacego sie). > >Ciekawe, ilu zwolenników klasycznego zamka jest w¶ród kierowców >kilkunastotonowych ciê¿arówek ? Zalezy co nazywasz klasycznym zamkiem. Tirom i osobowym w kolejce bardzo przeszkadza sytuacja jak podjezdzaja co minute o pare metrow do przodu a jednoczesnie lewym pasem mija ich kilka samochodow. Ale jak oba pasy sa zapchane to tego problemu nie ma. I wtedy bardzo ladnie wspolpracuja. Tylko ze jak kierowcy wjezdzaja na przemian, to ten prawy pas z tirami bedzie jechal szybciej ! No i duzym samochodem nie tak latwo zmienic pas w korku, oni nie bardzo moga sobie pozwolic "nie bede glupi, pojade sobie pustym pasem". Ale w takim korku to i ci z osobowek potrafia byc kulturalni. Czasem slychac na CB "ktory pas jedzie ?". choc to akurat wydaje mi sie glupota, bo skoro tylu korespondentow w eterze, to ktos ich wpusci. >> Zzymanie sie na "blokersow" jak ich nazywac tez jest bez sensu. Bo to >> wlasnie oni dbaja o rowne tempo posuwania sie obu pasow i plynne >> "zazebianie" sie zamka przed zwezka. No a - jak mniemam - o to "wyznawcom >> zamka" chodzi..a nie nie o wyprzedzenie po cichutku ilustam aut? ;) > >Co by nie mówiæ - wtedy oba pasy jad± co prawda wolno, >ale równo i bez szarpania. >"Niby-zamek"bez TIR'a "regulatora" (mniejsze auta nie budz± "szacunku") A po co szacunek, chocby byl maluch to nie przeskoczysz. Przestanie reagowac na klakson i co mu zrobisz ? No, malucha to moze jeszcze da sie ominac z prawa z czy z lewa :-) >w polskim wykonaniu oznacza ci±g³e ruszanie i hamowanie. Akurat tutaj sie niewiele zmienia - zazwyczaj tez bedzie ciagle sprzeglo w uzyciu. Moze tylko mozna sobie pozwolic na dluzsze przerwy i rzadsze zuzycie. J. |
On Sat, 15 May 2010, z³oty wrote:
> hmm..nie gniewaj sie ale za duzo to ty chyba nie jezdzisz. Podsuwam > obserwacje z PL: Ale¿ ja w³a¶nie te obserwacje z .pl znam. > Uwzgledniajac nawet jazde do konca lewym pasem, nierzadko zanim ciezarowka > ruszy zdazy "wcisnac sie" przed nia 2-3..a nawet czasem 4 osobowki z lewego No i to jest w³a¶nie *zaprzeczenie* idei pasa. Takie có¶ powinno byæ karalne, równie karalne jak blokowanie pasa. Z braku przepisów jedyn± mo¿liw± "kar±" jest przywalenie we wciskaczy. > (zazwyczaj osobowki) stojace na prawym na koncu kolejki stwierdzaja, iz nie > beda frajerami i wyprzedza sobie pare/parenascie aut zmieniajac pas na lewy. ....zwraca³em uwagê, ¿e jest to mo¿liwe *TYLKO* dlatego, ¿e *istotna* wiêkszo¶æ *nie* stosuje zasady zamka. Jakby stosowali, to nie da³o by siê "wyprzedziæ kilkunastu aut". > Zazwyczaj stojac przy koncu lewego pasa peroruja potem na CB o kulturze > i europejskosci idei "zamka" (sic!) No i maj± przeciw sobie polskie prawo :> > idee zamka a ty jestes powiedzmy 50-ty na srodkowym pasie. Dla ulatwienia > dodam, iz na tym srodkowym stoi duzo ciezarowek No to w przypadku stosowania zamka w³a¶nie ten pas pojedzie "w metrach najszybciej". Popatrz na to co sam piszesz: problemem *zawsze* jest *nie* stosowanie zasady zamka. Równie¿ na samym zwê¿eniu (przez wciskanie siê z jednego pasa kilku pod rz±d). > Bezwzgledni wyznawcy idei zamka zapominaja czesto tez o jeszcze jedym fakcie. > Podnosza problem pojazdow pragnacych skrecic przed zwezka w prawo. Ale to nie do mnie. Albo nie jestem "bezwzglêdny" albo cós, ale nic takiego nie podnosi³em. A co do praktyki, to na "jedynce" widzê ¿e jak skrêcaj±cy jedzie poboczem to nikt siê nie burzy. >> Tak nieszczê¶liwie siê sk³ada, ¿e w polskich przepisach nie ma >> szczególnego "wsparcia" dla zamka, > > ..i bardzo dobrze, ze jest jak jest. Bardzo ¼le. Bo nie ma *¿adnej* "wytycznej" które miejsce jest dobre do "zajêcia miejsca" (przy zamku wiadomo - tu¿ przed zwê¿eniem lub w miejscu oznakowanym, tak jak przy STOP na skrzy¿owaniu) wskutek czego w³a¶nie *pojawia siê* miejsce zarówno do oskar¿eñ o cwaniactwo jak i samego cwaniactwa. > Prawo polskie jest dobre Wywo³a³e¶ u¶miech na twarzy, podziêkowania :D > sprawdza na zachodzie sprawdzi sie i w PL. Niestety..Slowianie maja > cwaniactwo we krwi i nawet przy super prawie beda kombinowac Ale zamek to znakomicie UTRUDNIA. I od tego trzeba zacz±æ (utrudnienia cwaniactwa przez przepisy, a nie samowolnie *wbrew* przepisom). > plynne "zazebianie" sie zamka przed zwezka. No a - jak mniemam - o to > "wyznawcom zamka" chodzi..a nie nie o wyprzedzenie po cichutku ilustam aut? > ;) Tako¿ mniemam. Niemniej zdajê sobie sprawê, ¿e takie za³o¿enie stoi w poprzek co poniektórym "dynamicznym", którzy woleliby swoje pole position ;> Faktu to nie zmieni - trzymanie siê tezy któr± przedstawi³e¶, czyli nie danie *prawnych* ¶rodków do wymuszania zamka, bêdzie jedynie utrwala³o przekonanie i¿ jazda lewym jest z³em oraz prowokowaæ dyskusjê, czy zjazd na jeden pas powinien mieæ miejsce 500m wcze¶niej, 5 km wcze¶niej czy dwa skrzy¿owania wcze¶niej. No i dawa³o dalej szansê na omijanie pustym pasem w sposób daj±cy "zysk czasu" (zupe³nie nie na miejscu). > Gdyby ktos pytal: nie - nie jestem przeciwnikiem idei zamka. Skoro Twoje argumenty *praktycznie* sprowadzaj± siê do jego rozbijania, to jeste¶. pzdr, Gotfryd |
Widzê, ¿e znowu taka sama dyskuja.
Ju¿ my¶la³em, ¿e przeciwników jazdy na zamek nie ma, a tu jednak ca³kiem sporo. Niech sobie przemysl± to: im wiêcej przeciwników takiej jazdy, tym d³u¿ej oni bêd± stali w korku, a zwolennicy szybciej przejad± :-) Skoro inne argumenty nie przekonuj±, mo¿e ten przekona. |