![]() |
Re: Opłacalność diesla raz jeszcze.
W dniu 2010-12-21 09:14, omega_fan pisze:
>> Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Ogólny obraz wyłania się taki; nie należy >> demonizować starszych diesli, mam rację? No chyba że jest to VW 1,9TDI >> którego dobre egzemplarze są jak Yeti. > > Nie pier..., sam mam 1.9 TDI i zlego slowa na niego nie dam powiedziec. No dobra - masz. I oczywiście nic mu nie dolega, a Ty chcesz go sprzedać. Po obecnej cenie rynkowej, rzecz jasna. ;) -- Marcin "Kenickie" Mydlak Wrocław, GG:291246, Skype:kenickie_pl P307 2.0HDi/90 "Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój." |
W dniu 2010-12-21 10:10, Robert_J pisze:
> i miesiąc > temu padł czujnik temperatury paliwa (nawet nie wiedziałem że takowy > jest, podobnie zresztą jak chłodnica paliwa). Chłodnica paliwa? To nie błąd? Z reguły diesle mają podgrzewacze ON. -- Marcin "Kenickie" Mydlak Wrocław, GG:291246, Skype:kenickie_pl P307 2.0HDi/90 "Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój." |
W dniu 2010-12-21 11:46, Artur Frydel pisze:
> Day Tue, 21 Dec 2010 10:10:46 +0100, Robert_J wrote: > >>> Mam nadzieje, że mój TDI nie czyta grup i się nie wnerwi >> >> Ja też swojemu muszę odciąć net ;-))). > > Bo Wy to w ogóle dziwni jesteście :) > Przecież wszem i wobec wiadomo, że nie da się kupić zdrowego 1.9TDI. > Da się. Ale nie w Polsce, nie ARL'a i nie za polską "cenę rynkową". -- Marcin "Kenickie" Mydlak Wrocław, GG:291246, Skype:kenickie_pl P307 2.0HDi/90 "Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój." |
W dniu 2010-12-21 11:54, Artur Frydel pisze:
> To ja doprecyzuję; > Jak ma się sprawa z wtryskami w Renault Clio 1.5Cdi? Ile to kosztuje, i czy > da się regenerować? > W 2.0HDi/90 lepiej mieć system wtryskowy Boscha niż Siemensa. W 1.5dci podobno lepiej mieć Siemensa niż Delphi. Sęk w tym, że większość (o ile nie wszystkie) Siemensów w 1.5dci to wersje 100-105KM. A tych w Clio II nie było ztcw. Na allegro widziałem aukcje dotyczące usługi regeneracji wtrysków Delphi. Chcieli coś koło 1,5 tysia złotówek za komplet (4 sztuki). Z używką jest generalnie ten problem, że nie wiesz co, tak naprawdę wyprawiał, poprzedni właściciel. Ale sporo da się sprawdzić. Przy kupnie zalecałbym obejrzenie auta przez kompetentny serwis dysponujący CLIPem (interfejs i soft serwisowy Renault) i wiedzą do posługiwania się nim. Jeśli nic nie skreśli auta na wstępie to pokusiłbym się o próbę przelewową wtryskiwaczy. Kumatemu mechanikowi powie ona wiele o kondycji układu wtryskowego. -- Marcin "Kenickie" Mydlak Wrocław, GG:291246, Skype:kenickie_pl P307 2.0HDi/90 "Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój." |
Re: Op³acalnoœæ diesla raz jeszcze.
On Tue, 21 Dec 2010 12:29:32 +0000 (UTC), wrote:
>a objezdzalem juz mase aut, od 126p po Avalona i nie ma idealnego, no dobra >sa, ale nie kazdego na nie stac... najlepsze sa nowe z salonu, kupujesz, >jezdzisz nimi 8-10 lat i nic, tylko przeglady i eksploatacja, I lawetowania :-) >a z uzywanymi to >mega loteria, nawet 3-latki potrafia byc kaprysne, nie wiem czy auto uczy sie >stylu poprzesniego wlasciciela, czy prawda jest, iz "dobrych samochodow sie >nie sprzedaje" No wlasnie - chcialem sie spytac jak auto rozpoznaje zmiane wlasciciela, ze wie ze juz sie powinno psuc :-) J. |
Re: Oplacalnosc diesla raz jeszcze.
Artur(m) pisze:
> > U¿ytkownik "szymo" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:iepo84$14u$.bydgoszcz.pl... > >> No to strzeli pompa albo inny pasek o którym kolega zapomnia³ :) Stary >> diesel to skarbonka, a patrz±c na ceny ON to coraz bardziej pêkata ta >> skarbonka siê robi. > > ...a na dodatek " marsjañski lataj±cy tale¿" spowoduje awariê > elektroniki... Sarkazm sarkazmem a ¿ycie swoje scenariusze pisze.... |
On 12/21/2010 10:05 PM, Marcin "Kenickie" Mydlak wrote:
> W dniu 2010-12-21 09:14, omega_fan pisze: > >>> Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Ogólny obraz wyłania się taki; nie >>> należy >>> demonizować starszych diesli, mam rację? No chyba że jest to VW 1,9TDI >>> którego dobre egzemplarze są jak Yeti. >> >> Nie pier..., sam mam 1.9 TDI i zlego slowa na niego nie dam powiedziec. > > No dobra - masz. I oczywiście nic mu nie dolega, a Ty chcesz go > sprzedać. Po obecnej cenie rynkowej, rzecz jasna. ;) Tego nie powiedzialem :) Pewnie kiedys bede chcial go sprzedac, ale... na razie nic mi w tym aucie nie brakuje, wiec jezdze. |
On 12/21/2010 10:08 PM, Marcin "Kenickie" Mydlak wrote:
> W dniu 2010-12-21 10:10, Robert_J pisze: >> i miesiąc >> temu padł czujnik temperatury paliwa (nawet nie wiedziałem że takowy >> jest, podobnie zresztą jak chłodnica paliwa). > > Chłodnica paliwa? To nie błąd? Z reguły diesle mają podgrzewacze ON. Diesle maja czesto podgrzewacz _filtra_ paliwa, maja tez czasem chlodnice paliwa powracajacego do zbiornika. Ma ona za zadanie zapobiegac zbytniemu nagrzaniu paliwa w zbiorniku. |
Re: Op³acalno¶æ diesla raz jeszcze.
U¿ytkownik "Myjk" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:.pl... > hehe, i kiedy siê kapn±³e¶ ¿e ruszasz z trójki, albo kiedy Ci > instruktor podpowiedzia³? Jak zjara³e¶ sprzêg³o, czy jak zgasi³e¶ > silnik? Jak ju¿ to raz zrobi³e¶, to ile razy jeszcze musia³e¶ powtórzyæ > by kapn±æ siê, ¿e masz z³y bieg? Daj spokój. Na si³ê próbujesz udowdniæ > swoj± teoriê, popadaj±c w jakie¶ chore skrajno¶ci. > >> A tu kierowca zmienia sie co godzinê i ci±gle >> ¶wie¿aki i kazdy robi te same b³êdy. > > Zak³adaj±c, ¿e auto pracuje 14h dziennie, to ma ¶wie¿aka ¶rednio co 2-3 > dni. Takich pacjentów jak ta blondi z TVN nie ma raczej wielu. Nawet > moja szwagrowa, której nigdy bym nie pos±dzi³ o to, ¿e bêdzie w stanie > kierowaæ samochodem, robi to bez "¿aby" i nie gasi auta. Po prostu 5x > siê zastanowi zanim co¶ zrobi. Chyba kupi³e¶ auto z "L" ki i chcesz sobie udowodniæ, ¿e masz super autko, albo sam masz szko³ê i nie chcesz psuæ swojego rynku bo za chwilê bêdziesz musia³ je sprzedaæ. Cokolwiek powiesz nie kupi³bym takiego samochodu. Ka¿dy ma swój rozum. Je¿eli chcesz to kup. Ja - nie kupiê. Artur(m) |
Re: Op³acalno¶æ diesla raz jeszcze.
2010-12-22 08:31:41 Artur(m)
> Chyba kupi³e¶ auto z "L" ki i chcesz sobie udowodniæ, > ¿e masz super autko, Nie kupujê u¿ywanych aut. Do tej pory je¼dzi³em tylko nowymi samochodami i nie zapowiada siê, aby to mia³o siê zmieniæ. > albo sam masz szko³ê i nie chcesz psuæ swojego rynku > bo za chwilê bêdziesz musia³ je sprzedaæ. Bujn± masz wyobra¼niê. :P Nie, zajmujê siê czym¶ zupe³nie innym. > Cokolwiek powiesz nie kupi³bym takiego samochodu. Ja nie kupi³bym zajechanego samochodu. > Ka¿dy ma swój rozum. Je¿eli chcesz to kup. Ja - nie kupiê. To nie by³o przedmiotem dyskusji. -- Pozdor Myjk xcarlink *MP3* player |