![]() |
Re: Masz firmowe auto? Uwa¿aj, bo zap³acisz dodatkowy podatek
W dniu 2012-02-20 18:05, Icek pisze:
> je¿eli koszt jest wydatkiem pracodawcy to powinien byæ kosztem w US. Pod warunkiem, ¿e jest to wydatek "poniesiony w celu uzyskania przychodu". > Nie zawsze dany koszt jest jaki¶tam super duper potrzebny. Podawa³em > przyk³ad z autem. Mam przerwe, jade firmowym autem na gyrosa na koniec > ulicy. Zu¿ywam firmowe auto. Jak mam policzyæ ile mam zap³aciæ ? Idziemy > i ustalamy ile by mnie kosztowa³a wypo¿yczalnia samochodów ?? Bezsens. > > A jak biuro pobiera energiê poza godzinami pracy (kto¶ zostawi³ > bezmy¶lnie w³±czon± klimatyzacjê). To czy to mo¿na wliczyæ ?? Ciep³o ciep³o, po prostu sama idea podatku dochodowego jest do bani, bo poziom kosztów, a co za tym idzie wysoko¶æ dochodu firmy czy osoby prywatnej, jest kategori± czysto uznaniow±. Gdyby fiskus mia³ wystarczaj±c± ilo¶æ zasobów, to na pewno przyczepi³by siê do wykorzystywania firmowego Internetu, telefonów i drukarek do celów prywatnych. Dobrze, ¿e jeszcze pozwalaj± zabieraæ do domu firmowe laptopy. T. |
W dniu 2012-02-16 11:56, WW pisze:
> Ale siê czepiasz. :-) > Zawsze by³ dy¿urny na dni wolne. On móg³ tankowaæ a pozostali dlaczego > tankowali w niedzielê? Dlaczego w ogóle ruszali samochód s³u¿bowy w > niedziele? > Prawd± te¿ jest, ¿e nikt tego nie kontrolowa³, faktura przychodzi³a do > firmy a ja jej nawet nie widzia³em. Firma z wieloma oddzia³ami w ca³ej > Polsce a zarz±d i ksiêgowo¶æ oczywi¶cie w DC. > > Tak by³o i tak robili wszyscy, ale siê skoñczy³o. > Jednak niektórzy skaml±, by dalej pozwoliæ im kra¶æ. Naprawdê uwa¿asz to za okradanie, je¶li pracodawca wyra¿a na to zgodê (nie pytam jak to wygl±da od strony prawnej). Ja to dopiero okradam, pracownik jedzie do pracy o której chce, wraca o której chce (jak skoñczy pracê ;), samochód na weekend ma pod domem. Nie wiem czy miesiêcznie pracuje 168, 150 czy 180 godzin bo nie chce mi siê tego podliczaæ (ale ja to mam malutk± firmê wiêc mogê sobie na to pozwoliæ, ³atwo mi to kontrolowaæ). A przecie¿ jak przepracuje 150 godzin w miesi±cu to mniej a¿ o 18 godzin w których móg³by wygenerowaæ przychód! to¿ to jawne okradanie Pañstwa. A do tego jeszcze zmuszam go do jazdy autem z kratk±, choæ do tej pracy wygodniejsze by³oby auto bez kratki (wiecie jak ciê¿ko przecisn±æ wiêcej 3-metrowych rurek przez kratkê!) - trzeba by mi cofn±æ odliczenie waty z paliwa z ostatnich kilku lat ;) W koñcu przedstawiciele w³adzy wiedz± lepiej, ¿e z kratk± to je¿d¿ê do pracy, a bez kratki to ju¿ na pewno nie... A jak pracownik jedzie np. do Karpacza na serwis w pi±tek (albo z w³asnej woli w sobotê) i zostaje tam do niedzieli, to mogê odliczyæ paliwo od dojazdu, mamy podzieliæ siê po po³owie? -- Pozdrawiam Lukasz |
Dnia Thu, 23 Feb 2012 00:15:16 +0100, Gotfryd Smolik news napisa³(a):
> Otó¿ dostarczenie napojów (ze szczególnym wskazaniem minimów > dla pewnych kategorii pracowników, np. w upa³y na otwartej > przestrzeni) wynika z KP i przepisów BHP, to nie jest swobodna > ocena pracodawcy. A herbata, kawa - dla pracownikow biurowych ? Klimatyzacja w biurze, poza serwerownia oczywiscie ? J. |
W dniu 2012-02-22 20:09, Mruk pisze:
> Ja chce móc jechaæ na pizze, na kanapke w przerwie. I to biznes pomiêdzy > mn± a pracodawc±. I ministrowi finansów gówno do tego. otó¿ to! > > U nas powszechne jest z³odziejstwo systemu. ZUS to chyba jedyna > dozwolona piramida finansowa w której nowi cz³onkowie op³acaj± wyp³aty > dla starych cz³onków. To jest z³odziejstwo ! no i zmuszony jeste¶ do korzystania z niej :/ -- Pozdrawiam Lukasz |
W dniu 2012-02-22 20:09, Mruk pisze:
> Patrz na czubek swojego nosa i wara od innych. Przypomnê sobie to, mijaj±c na trasie Twój rozbity samochód - to nie moja sprawa. Pozdrawiam WW - zdeklarowany kapelusznik Passat B6 2.0 TDI + Alan 87/RS39 + At 1700 Lemm |
W dniu 2012-02-22 23:52, Gotfryd Smolik news pisze:
> Otó¿ ¶wiadczenie jest darmowe, je¶li *KA¯DEMU* chêtnemu spe³niaj±ce > *obiektywne*, niedyskryminuj±ce i nie powi±zane z inn± umow± > warunku udostêpniasz nieodp³atnie *to samo*. > Udostêpnianie czego¶ tylko pracownikom ewidentnie stoi w sprzeczno¶ci > z tym wymogiem. Zatem je¶li wo¿ê busem pracowników do fabryki, na odludzie, to wystarczy ¿e pozwolê ka¿demu chêtnemu siê zabieraæ, a ¶wiadczenie stanie siê darmowe :) -- Jakub Witkowski | Prezentowane opinie mog± byæ niepowa¿ne, z domeny | nieprawdziwe, lub nie odpowiadaæ w czê¶ci gts /kropka/ pl | lub ca³o¶ci pogl±dom ich Autora. |
U¿ytkownik "Gotfryd Smolik news" <.pl> napisa³ w
wiadomo¶ci news:Pine.WNT.4.64.1202230009060.2544@quad... > On Sun, 19 Feb 2012, yabba wrote: > >> Ja czekam a¿ US dobierze siê do s³u¿bowej herbaty, d³ugopisów i papieru >> toaletowego. > > 2+1 trafiony zatopiony ;) > 2x za³apa³e¶ siê na "syndrom kanapek" (objaw wystêpuje na .podatki, > we flejmach czasami kto¶ pyta czy kanapki robione dzieciom do > szko³y s± opodatkowane), no i 1x na wrzucenie narzêdzi do worka > z innymi rzeczami. > Dla mnie sprawa jasna: kanapki robione dzieciom przez rodziców s± kosztem rodziców. > Otó¿ dostarczenie napojów (ze szczególnym wskazaniem minimów > dla pewnych kategorii pracowników, np. w upa³y na otwartej > przestrzeni) wynika z KP i przepisów BHP, to nie jest swobodna > ocena pracodawcy. > Z tego samego powodu okulary *dla pracownika* pracuj±cego przy > kompie s± kosztem (i nie s± przychodem pracownika). > Nie, nie pytaj mnie dlaczego akurat tak minister postanowi³, > i to wcale nie w sprawie podatkowej - ale tak to dzia³a. > Minister KAZA£ zadbaæ o okulary i napoje, wiêc to DLATEGO > nie jest przychód pracownika. Podobnie, jak rzeczone kanapki > dla dzieci, które wynikaj± z KRiO. > Napoje dla pracowników biurowych? Kawa, mleczko, herbata, czekolada na gor±co, automatyczny ekspres do kawy? > D³ugopis zapl±ta³ siê tu przypadkiem, przecie¿ to jest > zwyk³e narzêdzie, a wyja¶nienie dlaczego nadu¿ywanie do > celów osobistych nie powoduje przychodu w firmie (pracownika > to osobna sprawa, o ile u¿ywa osobi¶cie) opisalem obok :D > Samochód te¿ jest narzêdziem, to po co siê US do niego przyczepia? -- Pozdrawiam, yabba |
W dniu 2012-02-22 21:36, Cavallino pisze:
> U¿ytkownik "RoMan Mandziejewicz" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:8810886071$... >> Hello Mruk, >> >> Wednesday, February 22, 2012, 8:09:05 PM, you wrote: >> >> [...] >> >>> U nas powszechne jest z³odziejstwo systemu. ZUS to chyba jedyna >>> dozwolona piramida finansowa w której nowi cz³onkowie op³acaj± wyp³aty >>> dla starych cz³onków. To jest z³odziejstwo ! >> >> Nie to skutek zaledwie nieca³ych 100lat istnienia pañstwa > > Po 200 latach skutek by³by dwa razy wiêkszey, w sensie zad³u¿enia pañstwa. Zauwa¿ ¿e "nowy" system ZUS bilansuje siê sam (tzn jest równo¶æ bie¿±cych sk³adek i wyp³at). Gdyby by³ taki od zawsze, deficytu bi nie by³o. Inna rzecz ¿e przy obecnej demografii i nieruszaniu wieku emerytalnego, owo bilansowanie siê bêdzie oznaczaæ nêdzne emerytury. Deficyt ZUS pochodzi ze "starej" czê¶æ systemu (prawa nabyte) na któr± musimy ³o¿yæ niejako dodatkowo, plus jeszcze w podatkach (dotacja z bud¿etu). Dziêki temu obecni emeryci ciesz± siê wyp³atami po 60-70% swych ostatnich pensji. A w zamian za to my dostaniemy 25-30%... -- Jakub Witkowski | Prezentowane opinie mog± byæ niepowa¿ne, z domeny | nieprawdziwe, lub nie odpowiadaæ w czê¶ci gts /kropka/ pl | lub ca³o¶ci pogl±dom ich Autora. |
W dniu 2012-02-16 00:41, kajus44 pisze:
> WW wrote: >> ¯e paliwo s³usznie rozliczono jako "s³u¿bowe"? > > Je¶li kto¶ ma wolne a tankuje na firmê to nale¿y siê firmie kara. > Zreszt± nie wiem jaki szef przyj±³by fakturê z dnia wolnego, chyba jaki¶ > pierdolniêty. Twoje pisanie pokazuje, ¿e chyba nie masz do czynienia z > samochodem s³u¿bowym i wymy¶lasz na si³ê jakie¶ pierdo³y. najczesciej z autami sluzbowymi jest tak (jesli pracownicy nimi jezdza do domu i uzywaja w celach pryw za prezyzwoleniem firmy), ze jest zakaz tankowania w weekend (piatek popoludniu-poniedzialek rano) na koszt firmy (faktura na firme), co pracownicy i tak dokladnie omijaja, bo co za problem doczolgac sie do pracy na resztach paliwa i zatankowac w poniedzialek popoludniu, lub w piatek rano (przed robota). Inna sprawa jest taka, ze czesto auta sluzbowe maja wysokie srednie zuzycia paliwa - inni to nie toleruja, inni przymykaja oko. A potem jest tak, ze goscie wykazuja spalanie takiej np. Octavi TDI na prawie 20l/100km - jak myslisz dlaczego? (tzn ile innych aut jest dotankowywanych w ten sposob na koszt firmy)? -- pozdr Adam (AL) TG |
Re:Masz firmowe auto? Uwa¿aj, bo zap³acisz dodatkowy podatek
Dnia 23-02-2012 o 10:42:13 Jakub Witkowski <jwitkows@domena.z.sygnatury>
napisa³(a): > Zatem je¶li wo¿ê busem pracowników do fabryki, na odludzie, towystarczy > ¿e pozwolê ka¿demu chêtnemu siê zabieraæ, a ¶wiadczenie stanie siê > darmowe :) Tylko najpierw przeczytaj ustawê o transporcie drogowym, ¿eby¶ wiedzia³ ile paragrafów na Ciebie czeka. -- SW3 ---- Pañstwo to wielka fikcja, dziêki której ka¿dy usi³uje ¿yæ kosztem innych. /Bastiat |