PDA

View Full Version : Pierwsza rejestracja a stacja kontroli pojazdow


Contravene
05-05-2008, 22:03
Pozdrawiam,

czy do zrobienia pierwszego przegladu w kraju musze szukac stacji
kontroli pojazdow z jakimis ekstra uprawnieniami, czy kazda jest
dobra?

Dzieki i szerokiej drogi,
Contravene

Hinek
05-05-2008, 22:08
Użytkownik "Contravene" <[Only registered and activated users can see links]> napisał
>
> czy do zrobienia pierwszego przegladu w kraju musze szukac stacji
> kontroli pojazdow z jakimis ekstra uprawnieniami, >
>
>
Tak. Tylko niektore to robia. Takie uprawnienia maja wojewodzkie
stacje kontreoli pojazdow.
Pozdr

--
Hinek
Deauville i inne..

[]v[]artec
05-05-2008, 22:13
Contravene pisze:

> czy do zrobienia pierwszego przegladu w kraju musze szukac stacji
> kontroli pojazdow z jakimis ekstra uprawnieniami, czy kazda jest
> dobra?

Nie na każdej, która normalnie robi przeglądy motocykli, zrobisz
pierwszy przegląd motocykla sprowadzonego z zagranicy, więc najpierw
podzwoń i się popytaj.

> Dzieki i szerokiej drogi,
> Contravene

Spox - szerokości maj

--
Martec - Jelenia Góra
..:: GSF 600S '00

Contravene
05-06-2008, 01:02
Dzieki.

I jeszcze jedno pytanie: wymagane sa lusterka?

Wyczytalem w przepisach, ze wymagane jest lewe lusterko, ale w naszym
kraju przepisy zmieniaja sie tak szybko, ze byc moze zrodlo informacji
bylo niewiarygodne ;->

Pozdrawiam,
Contravene

Kuczu
05-06-2008, 07:07
Hinek pisze:
> Użytkownik "Contravene" <[Only registered and activated users can see links]> napisał

> Tak. Tylko niektore to robia. Takie uprawnienia maja wojewodzkie
> stacje kontreoli pojazdow.

Bzdura. W moim miescie jest chyba z 5 stacji diagnostycznych i kazda
robi 1. przeglad. Zadna nie jest wojewodzka.

Wystarczy spytac na dowolnej stacji czy Pan Diagnosta ma do tego
uprawnienia. Bo to kwestia uprawnien pana od przegladu a nie stacji
diagnostycznej.


--
Kuczu
LOUD PIPES SAVE LIVES !!
Harley Davidson FXR-C
[Only registered and activated users can see links]

Kamil Nowak 'Amil'
05-06-2008, 09:46
Hinek napisał(a):
> Takie uprawnienia maja wojewodzkie
> stacje kontreoli pojazdow.

nie tylko, okregowe tez, cza pytac


--
Kamil Nowak 'Amil' i Piaggio i dżapanis
Krakuf - Elyta Gróp

Tytus z Fabryki
05-06-2008, 16:09
Siemka

***Użytkownik "Kuczu"
Wystarczy spytac na dowolnej stacji czy Pan Diagnosta ma do tego
uprawnienia. Bo to kwestia uprawnien pana od przegladu a nie stacji
diagnostycznej.

Paczaj pan jaka ladna teoria, a ja zawsze zastanawialem sie po co na tych
szyldach przy tych stacjach sa takie literki ABcET etc...

Tytus
co to nawet na tramwaje mial uprawnienia :)

Kuczu
05-07-2008, 09:32
Tytus z Fabryki pisze:

> Paczaj pan jaka ladna teoria,

To nie teoria. Akurat mam dobrego na stacji diagnostycznej. Do robienia
pierwszych przegladow trzeba miec dodatkowe uprawnienia, zwykle nie
wystarczaja. Stacja nie ma tu znaczenia, teraz praktycznie kazda musi
miec takie samo wyposazenie. Wlasnie na znajomej stacji byl problem bo
nie mogli jakis czas robic 1. przegladow gdyz odszedl jedyny diagnosta
ktory mial uprawnienia. Pozostali musieli zdobyc dodatkowy papier aby
mogli to robic.

--
Kuczu
LOUD PIPES SAVE LIVES !!
Harley Davidson FXR-C
[Only registered and activated users can see links]

Kuczu
05-07-2008, 09:33
Kuczu pisze:
> Akurat mam dobrego na stacji diagnostycznej

"dobrego kumpla" mialo byc :)




--
Kuczu
LOUD PIPES SAVE LIVES !!
Harley Davidson FXR-C
[Only registered and activated users can see links]

Tytus z Fabryki
05-07-2008, 10:40
Siemka

***Użytkownik "Kuczu" To nie teoria. Akurat mam dobrego na stacji
diagnostycznej. Do robienia pierwszych przegladow trzeba miec dodatkowe
uprawnienia, zwykle nie wystarczaja. Stacja nie ma tu znaczenia, teraz
praktycznie kazda musi miec takie samo wyposazenie.

Tylko nie pisz na ktorej stacji pracuje taki gamon co takie glupoty
opowiada...

Polecam lekture "Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 5 grudnia 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w stosunku do stacji przeprowadzających
badania techniczne pojazdów (Dz. U. nr 215, poz. 2116 oraz z 2004r. nr 148,
poz. 1554 z zalacznikami"
szczegolnie zalacznik 2 do w/w

Tytus

Kuczu
05-07-2008, 10:50
Tytus z Fabryki pisze:

> Polecam lekture "Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 5 grudnia 2003 r.
> w sprawie szczegółowych wymagań w stosunku do stacji przeprowadzających
> badania techniczne pojazdów (Dz. U. nr 215, poz. 2116 oraz z 2004r. nr 148,
> poz. 1554 z zalacznikami"
> szczegolnie zalacznik 2 do w/w
>

A ja widze ze to rozporzadzenie uchylono :)

Status aktu prawnego: nieobowiązujący

Akty uchylające: Dz.U. nr 25 z 11.02.2005 r.,poz. 209

Data wejścia w życie: 01.01.2004 r.

Data uchylenia: 21.02.2005 r.


Szukaj dalej :)

--
Kuczu
LOUD PIPES SAVE LIVES !!
Harley Davidson FXR-C
[Only registered and activated users can see links]

de Fresz
05-07-2008, 10:59
On 2008-05-07 11:40:54 +0200, "Tytus z Fabryki" <[Only registered and activated users can see links]> said:

> Tylko nie pisz na ktorej stacji pracuje taki gamon co takie glupoty
> opowiada...

Uh, mocne to bylo. Twardziel, co?


> Polecam lekture "Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 5 grudnia 2003 r.
> w sprawie szczegółowych wymagań w stosunku do stacji przeprowadzających
> badania techniczne pojazdów (Dz. U. nr 215, poz. 2116 oraz z 2004r. nr 148,
> poz. 1554 z zalacznikami"
> szczegolnie zalacznik 2 do w/w

Pomijajac, ze to juz nie obowiazuje, to przyjzyj sie co bylo wymagane w
zalacznikach do wniosku o wydanie uprawnien dla stacji. A pozniej
zerknij np. na to:

[Only registered and activated users can see links]

Cz IV dla ulatwienia.

To tyle w temacie plecenia glupot i nieumiejetnosci czytania ze zrozumieniem.

--
Pozdrawiam

Sebastian
Hunda Sewen Ffy und Czarny Ciongnik El-Ce-Cztery
Kawa GT550 na wydaniu nieustajaco

Kuczu
05-07-2008, 11:07
de Fresz pisze:

> Uh, mocne to bylo. Twardziel, co?

Nieno... Ja rozumiem ze u nas przepisy zmieniaja sie dosyc czesto ale
zeby ich nieznajomosc uprawniala do wyzywania od gamoni to juz lekkie
przegiecie :)

BTW. Swego czasu SAM-y rejestrowaly tylko dwie stacje w Polsce (chyba
Wawa i Bielsko), teraz moze wlasciwie kazda. Pamietam tez jak przez
jakis czas byl przepis ze przeglad mozna robic tylko w swoim
wojewodztwie, na szczescie szybko to zmieniono. To samo dotyczylo
wymiany ramy w motocyklu i kilku innych kwiatkow. U nas rozporzadzenia
tego typu funkcjonuja max 1-2 lata i trzeba byc mocno oblatanym zeby sie
nie pogubic :)


--
Kuczu
LOUD PIPES SAVE LIVES !!
Harley Davidson FXR-C
[Only registered and activated users can see links]

Tytus z Fabryki
05-07-2008, 13:18
Siemka

***Użytkownik "Kuczu" > Nieno... Ja rozumiem ze u nas przepisy zmieniaja sie
dosyc czesto ale
> zeby ich nieznajomosc uprawniala do wyzywania od gamoni to juz lekkie
> przegiecie :)

Jak ktos gada glupoty to gamon jest, nawet jak to ten twoj kolega....
rowniez co do oznaczen stacji nic sie nie zmienilo a uprawnienia diagnosty
robi sie jedne na wszystko (tylko od 2004r wymagany jest egzamin panstwowy)
, potem ew robi sie szkolenia i egzaminy uzupelniajace o nowosci wprowadzane
przez MK n.p. ADR czy GAZ...
Ale nie ma opcji zrobienia np tylko do 3,5 tony czy tez ciezarowych bez
przyczep...tylko stacja moze nie miec pewnych uprawnien (n.p. nabijania nr
czy wykonywania tebliczek zastapczych)
A co ciekawe nie potrzebne jest prawo jazdy aby miec uprawnienia diagnosty

***BTW. Swego czasu SAM-y rejestrowaly tylko dwie stacje w Polsce (chyba
> Wawa i Bielsko), teraz moze wlasciwie kazda.

Czyli tylko dwoch "uprawnionych" diagnostow bylo w Polsce w tym czasie???

A moze koledzy z taka wiedza skocza za mnie na ten egzamin panstwowy bo
musze niedlugo odnowic uprawnienia???

Tytus

Kuczu
05-07-2008, 13:26
Tytus z Fabryki pisze:

> Jak ktos gada glupoty to gamon jest, nawet jak to ten twoj kolega....

Ja tez jestem gamon :)

> rowniez co do oznaczen stacji nic sie nie zmienilo a uprawnienia diagnosty
> robi sie jedne na wszystko (tylko od 2004r wymagany jest egzamin panstwowy)
> , potem ew robi sie szkolenia i egzaminy uzupelniajace o nowosci wprowadzane
> przez MK n.p. ADR czy GAZ...
> Ale nie ma opcji zrobienia np tylko do 3,5 tony czy tez ciezarowych bez
> przyczep...tylko stacja moze nie miec pewnych uprawnien (n.p. nabijania nr
> czy wykonywania tebliczek zastapczych)


No to ja uparcie twierdze ze kazda stacja moze robic 1.rejestracje w
kraju motocykla czy zwyklego samochodu osobowego. Ino pracujacy tam
diagnosta musi miec papier ze moze sie pod tym podbijac. I tyle.
Ciezarowki, rowery, adr-y ma w dupie.

Poczytaj moze jednak aktualne przepisy a nie to jedno rozporzadzenie,
nawiasem mowiac uniewaznione :)


>
> ***BTW. Swego czasu SAM-y rejestrowaly tylko dwie stacje w Polsce (chyba
>> Wawa i Bielsko), teraz moze wlasciwie kazda.
>
> Czyli tylko dwoch "uprawnionych" diagnostow bylo w Polsce w tym czasie???


Nie, tylko dwie stacje byly do tego uprawnione. Potem sie to zmienilo.


> A moze koledzy z taka wiedza skocza za mnie na ten egzamin panstwowy bo
> musze niedlugo odnowic uprawnienia???
>

Ja mysle ze Ty, zaslepiony nerwami, troche pogmatwales wszystko.


--
Kuczu
LOUD PIPES SAVE LIVES !!
Harley Davidson FXR-C
[Only registered and activated users can see links]

Tytus z Fabryki
05-07-2008, 14:03
Siemka
Użytkownik "Kuczu"


Ja: Czyli tylko dwoch "uprawnionych" diagnostow bylo w Polsce w tym
czasie???

Kuczu: Nie, tylko dwie stacje byly do tego uprawnione. Potem sie to
zmienilo.
Ja mysle ze Ty, zaslepiony nerwami, troche pogmatwales wszystko.

Ja: A to????

***Użytkownik "Kuczu" Bzdura. W moim miescie jest chyba z 5 stacji
diagnostycznych i kazda
> robi 1. przeglad. Zadna nie jest wojewodzka.
>
> Wystarczy spytac na dowolnej stacji czy Pan Diagnosta ma do tego
> uprawnienia. Bo to kwestia uprawnien pana od przegladu a nie stacji
> diagnostycznej

No to jak to jest i kto pogmatwal???

Tytus
co to mial uprawnienia diagnosty nawet
na tramwaje a i tak musi wszystko odnawiac....
bez wzgledu czy bedzie przegladac motocykle
czy cysterny ADR lub autobusy 100km/h

Kuczu
05-07-2008, 14:11
Tytus z Fabryki pisze:

> No to jak to jest i kto pogmatwal???

Wyluzuj chlopie i czytaj ze zrozumieniem. Ale wszystko czytaj a nie
tylko wybrane fragmenty.

Niemal dowolna stacja zrobi 1. przeglad bo prawie kazda ma uprawnienia
na motocykle i samochody osobowe czyli ma AB. Pozostale literki nas
tutaj nie interesuja. To czy zrobia zalezy tylko od tego czy koles tam
pracujacy ma do tego uprawnienia.

No chyba ze mowimy o cysternach lub wywrotkach z kopalni odkrywkowych.
Ale skoro to grupa motocyklowa to z defaultu pisze o motocyklach :)

--
Kuczu
LOUD PIPES SAVE LIVES !!
Harley Davidson FXR-C
[Only registered and activated users can see links]

de Fresz
05-07-2008, 14:22
On 2008-05-07 15:11:12 +0200, Kuczu <[Only registered and activated users can see links]> said:

> Niemal dowolna stacja zrobi 1. przeglad bo prawie kazda ma uprawnienia
> na motocykle i samochody osobowe czyli ma AB. Pozostale literki nas
> tutaj nie interesuja.

Oj, chyba nie tak.

d - pojazdów związanych z pierwszym badaniem technicznym pojazdów
zarejestrowanych po raz pierwszy za granicą lub pojazdów nowego typu
wyprodukowanych lub importowanych w ilości jednej sztuki rocznie,


> To czy zrobia zalezy tylko od tego czy koles tam pracujacy ma do tego
> uprawnienia.

Z tego co ja rozumiem z tego ustawowego belkotu, uprawnienia sa
przyznawane stacji, ale ta we wniosku do wojewody musi wykazac
posiadanie diagnostow ze stosownymi kwitami. Linka do rozporzedzanie o
diagnostach juz podawalem.

--
Pozdrawiam

Sebastian
Hunda Sewen Ffy und Czarny Ciongnik El-Ce-Cztery
Kawa GT550 na wydaniu nieustajaco

Kuczu
05-07-2008, 14:27
de Fresz pisze:

> d - pojazdów związanych z pierwszym badaniem technicznym pojazdów
> zarejestrowanych po raz pierwszy za granicą lub pojazdów nowego typu
> wyprodukowanych lub importowanych w ilości jednej sztuki rocznie,
>

Ale pokaz mi taka ktora o to nie wystepuje w zezwoleniu ? Chyba ze sa
nienormalni, zwlaszcze gdy tyle szmelcu sciaga sie zza granicy. A sprzed
do diagnostyki nie rozni sie niczym niz dla normalnych AB. Rolki,
trzepaki, swiatla, analiza spalin i pare innych urzadzen mniej lub
bardziej skomplikowanych.


> Z tego co ja rozumiem z tego ustawowego belkotu, uprawnienia sa
> przyznawane stacji, ale ta we wniosku do wojewody musi wykazac
> posiadanie diagnostow ze stosownymi kwitami.



Zgadza sie. Wysylaja diagnoste na egzamin a jak juz ten go zda to stacja
wnioskuje i dostaje uprawnienia. Ale jesli diagnosta sie zwolni to nie
zabieraja uprawnien stacji. Stacja moze miec 5 diagnostow w tym jednego
z uprawnieniami. Jesli go zabraknie to wysylaja nastepnego na egzamin.
To tak w kwestii "gamoni" i "glupot" o ktore posadzal mnie kolega :)

--
Kuczu
LOUD PIPES SAVE LIVES !!
Harley Davidson FXR-C
[Only registered and activated users can see links]

Tytus z Fabryki
05-07-2008, 14:53
Siemka

Kolega Kuczu brnie nadal :

*** Niemal dowolna stacja zrobi 1. przeglad bo prawie kazda ma uprawnienia
na motocykle i samochody osobowe czyli ma AB. Pozostale literki nas
>> tutaj nie interesuja.

ja bym uzyl raczej sformulowania "prawie".

kodeks drogowy Dzial III rozdzial 3 Art 83
"okręgową stację kontroli pojazdów - w zakresie badań technicznych
określonych w pkt 1 lit. a oraz...
....cut...
pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy za granicą (przed rejestracją w
kraju),

to tyle ale popreclowac trzeba i pokazac jak to sie ladnie czlowiek googlem
posluguje co nie???


Kolega de Fresz
*** Z tego co ja rozumiem z tego ustawowego belkotu, uprawnienia sa
przyznawane stacji, ale ta we wniosku do wojewody musi wykazac posiadanie
diagnostow ze stosownymi kwitami. Linka do rozporzedzanie o diagnostach juz
podawalem.

No to zle zrozumiales, stacje buduje sie od podstaw na dany zakres badan
(podstawowa czy okregowa), potem nastepuje jej odbior przez stosowna komisje
panstwowa i ITS. Zatrudnianie diagnostow to inna bajka bo dozywotnie
uprawnienia i pieczatke z numerem wydaje starosta stosowny do miejsca
zamieszkania pracownika a pracodawca tylko zglasza do weryfikacji te
uprawnienia w starostwie w ktorym jest dana stacja.

Tytus

KJ Siła Słów
05-07-2008, 15:12
Tytus z Fabryki wrote:

>
> No to zle zrozumiales, stacje buduje sie od podstaw na dany zakres badan
> (podstawowa czy okregowa), potem nastepuje jej odbior przez stosowna komisje
> panstwowa i ITS. Zatrudnianie diagnostow to inna bajka bo dozywotnie
> uprawnienia i pieczatke z numerem wydaje starosta stosowny do miejsca
> zamieszkania pracownika a pracodawca tylko zglasza do weryfikacji te
> uprawnienia w starostwie w ktorym jest dana stacja.

Najwazniejsze ze caly ten system obywa sie bez zbednej biurokracji.

KJ