PDA

View Full Version : Focus diesel i czarny dym z rury.

666
05-08-2008, 07:21
Ford Focus silnik 90 KM TDDi rocznik 2000/01 przebieg 125 tys. km, pasek rozrządu już robiony.
Od czasu do czasu strasznie czarną sadzą daje z rury wydechowej, np. przy rozruchu, przy ruszaniu, przy jeździe pod
górę, przy mocniejszym dodaniu gazu, brak mocy szczególnie na niskich obrotach.
Na co stawiacie?
Pompa wtryskowa, wtryskiwacz, przepływomierz, coś innego, wszystko na raz?
Smieszne lub nie, ale na superdieslu z poslkiego BP jechał gorzej niż na regularnym z czeskiej stacji.

Nie moje to cudo, chcę jedynie pomóc, zeby właściciel nie wyrzucił kupy pieniędzy na diagnostykę, zanim się dowie o co
chodzi.
Ewentualnie kogo w W-wie lub okolicach polecicie.
Do tej pory robiony stale w ASO (auto pofirmowe).
THX

Agent
05-08-2008, 08:21
Użytkownik " 666" <[Only registered and activated users can see links]> napisał w wiadomości
news:fvu9le$l0k$[Only registered and activated users can see links]...
> Ford Focus silnik 90 KM TDDi rocznik 2000/01 przebieg 125 tys. km, pasek
> rozrządu już robiony.
> Od czasu do czasu strasznie czarną sadzą daje z rury wydechowej, np. przy
> rozruchu, przy ruszaniu, przy jeździe pod
> górę, przy mocniejszym dodaniu gazu, brak mocy szczególnie na niskich
> obrotach.
> Na co stawiacie?
> Pompa wtryskowa, wtryskiwacz, przepływomierz, coś innego, wszystko na raz?
> Smieszne lub nie, ale na superdieslu z poslkiego BP jechał gorzej niż na
> regularnym z czeskiej stacji.
>
> Nie moje to cudo, chcę jedynie pomóc, zeby właściciel nie wyrzucił kupy
> pieniędzy na diagnostykę, zanim się dowie o co
> chodzi.
> Ewentualnie kogo w W-wie lub okolicach polecicie.
> Do tej pory robiony stale w ASO (auto pofirmowe).
> THX
>
[Only registered and activated users can see links]

Marcin P.
05-08-2008, 08:22
Użytkownik " 666" <[Only registered and activated users can see links]> napisał w wiadomości news:fvu9le$l0k$[Only registered and activated users can see links]...
> Ford Focus silnik 90 KM TDDi rocznik 2000/01 przebieg 125 tys. km, pasek rozrządu już robiony.
> Od czasu do czasu strasznie czarną sadzą daje z rury wydechowej, np. przy rozruchu, przy ruszaniu, przy jeździe pod
> górę, przy mocniejszym dodaniu gazu, brak mocy szczególnie na niskich obrotach.
> Na co stawiacie?
> Smieszne lub nie, ale na superdieslu z poslkiego BP jechał gorzej niż na regularnym z czeskiej stacji.

IMO, wtryskiwacze leją. Kumpel w swoim "rocznym" ( rok temu kupił :) ) właśnie to ma,
i zaśpiewali mu 4k pln. Dał ogłoszenie... a może już sprzedał i to ta sztuka?

Serdeczne pozdrowienia
--
Marcin

::[TOOMAS]::
05-08-2008, 08:32
666 pisze:
> Ford Focus silnik 90 KM TDDi rocznik 2000/01 przebieg 125 tys. km, pasek rozrządu już robiony.
> Od czasu do czasu strasznie czarną sadzą daje z rury wydechowej, np. przy rozruchu, przy ruszaniu, przy jeździe pod
> górę, przy mocniejszym dodaniu gazu, brak mocy szczególnie na niskich obrotach.
> Na co stawiacie?
> Smieszne lub nie, ale na superdieslu z poslkiego BP jechał gorzej niż na regularnym z czeskiej stacji.
>
> Nie moje to cudo, chcę jedynie pomóc, zeby właściciel nie wyrzucił kupy pieniędzy na diagnostykę, zanim się dowie o co
> chodzi.
> Ewentualnie kogo w W-wie lub okolicach polecicie.
> Do tej pory robiony stale w ASO (auto pofirmowe).
> THX
>
>
>
Zawór EGR (albo ERG zawsze mi sie myli) :)). U mnie tez puszcza bąki
przy odpaleniu. Przy mocnym wciśnięciu gazu (np wyprzedzanie pod górę)
idzie dym z rury :) ale ten silnik a dokładnie tez zawór tak ma ..
Możesz go zaślepić i zobaczyć co będzie :) Zaślepienie nie powoduje
ujemnych skutków dla silnika wg ASO. Zesztą w ASO mi go zaślepili :)

The_EaGle
05-08-2008, 10:02
Marcin P. wrote:
> Użytkownik " 666" <[Only registered and activated users can see links]> napisał w wiadomości news:fvu9le$l0k$[Only registered and activated users can see links]...
>> Ford Focus silnik 90 KM TDDi rocznik 2000/01 przebieg 125 tys. km, pasek rozrządu już robiony.
>> Od czasu do czasu strasznie czarną sadzą daje z rury wydechowej, np. przy rozruchu, przy ruszaniu, przy jeździe pod
>> górę, przy mocniejszym dodaniu gazu, brak mocy szczególnie na niskich obrotach.
>> Na co stawiacie?
>> Pompa wtryskowa, wtryskiwacz, przepływomierz, coś innego, wszystko na raz?
>> Smieszne lub nie, ale na superdieslu z poslkiego BP jechał gorzej niż na regularnym z czeskiej stacji.
>
> IMO, wtryskiwacze leją. Kumpel w swoim "rocznym" ( rok temu kupił :) ) właśnie to ma,
> i zaśpiewali mu 4k pln. Dał ogłoszenie... a może już sprzedał i to ta sztuka?

Daj mi ten kontakt do twojego kumpla - chetnie kupie tego focusa II z
roku 2007 z lejącymi wtryskami... Mówie poważnie, poprosze o telefon.

--
Pozdrawiam
Rafał

Marcin P.
05-08-2008, 10:18
Użytkownik "The_EaGle" <[Only registered and activated users can see links]> napisał w wiadomości news:fvuj2h$790$[Only registered and activated users can see links]...
> Marcin P. wrote:
>> Użytkownik " 666" <[Only registered and activated users can see links]> napisał w wiadomości news:fvu9le$l0k$[Only registered and activated users can see links]...
>>> Ford Focus silnik 90 KM TDDi rocznik 2000/01 przebieg 125 tys. km, pasek rozrządu już robiony.
>>> Od czasu do czasu strasznie czarną sadzą daje z rury wydechowej, np. przy rozruchu, przy ruszaniu, przy jeździe pod
>>> górę, przy mocniejszym dodaniu gazu, brak mocy szczególnie na niskich obrotach.
>>> Na co stawiacie?
>>> Pompa wtryskowa, wtryskiwacz, przepływomierz, coś innego, wszystko na raz?
>>> Smieszne lub nie, ale na superdieslu z poslkiego BP jechał gorzej niż na regularnym z czeskiej stacji.
>>
>> IMO, wtryskiwacze leją. Kumpel w swoim "rocznym" ( rok temu kupił :) ) właśnie to ma,
>> i zaśpiewali mu 4k pln. Dał ogłoszenie... a może już sprzedał i to ta sztuka?
>
> Daj mi ten kontakt do twojego kumpla - chetnie kupie tego focusa II z
> roku 2007 z lejącymi wtryskami... Mówie poważnie, poprosze o telefon.
>
"roczny" w cudzysłowach :) i w nawiasie wyjaśnienie (rok temu kupił).
Samochód jest chyba pięcioletni.

Serdeczne pozdrowienia
--
Marcin